CB_banner_new.jpg

Utolsó kommentek:

drue 2020.08.11. 12:25:18

"Ebből levonható a következtetés, hogy a molestus populációk azonos eredetűek, egyszer alakultak ki, nem pedig a helyi *molestus populációkból származnak."

Itt nem pipiens populációkat szerettél volna írni?

Bejegyzés: Fajkeletkezés szúnyogéknál

Sexcomb 2020.08.07. 15:17:08

@Matthias_Corvinus: Alapvetően ezért nagyon veszélyes, ha újságírók próbálják megszakérteni a szakcikkeket. Egy kutatónak azért a cikk elolvasása után feltűnt volna, hogy itt azért nem olyan tragikus a helyzet. Mondjuk ezen segített volna, ha például a cikk megírásakor megkérdezték volna a kutatókat, felteszem ahogy most válaszoltak erre a levélre, ugyanezt leírták volna szívesen egy újságnak is.

Bejegyzés: Működnek -e a Sars-CoV-2 tesztek? Reloaded.

Sexcomb 2020.08.07. 15:15:10

@fordulo_bogyo: Sajnos eddig se hallgatott erre senki sem.

Bejegyzés: Működnek -e a Sars-CoV-2 tesztek? Reloaded.

tunde.78 2020.08.07. 12:47:28

A fogalmak tisztázása miatt írnék pár szót. A vírus örökítőanyagát (RNS) legbiztosabban PCR teszttel lehet kimutatni, de létezik erre is gyorsteszt, ami kb 15 perc alatt eredményt ad. Nem olyan pontos, mint a PCR. A gyorstesztek másik csoportja valóban ellenanyagot mutat ki, méghozzá két félét: IgM és IgG. Az IgM a fertőződést követő 4-5 napon kezd termelődni, kb 2 hét múlva lecsökken a szintje, ez az azonnali, korai immunválasz mutatója. Az IgG fertőződés után 10-14 nappal kezd termelődni és szerencsés esetben hónapokig kimutatható, ez jelenti az átvészelt, gyógyult betegséget. Tehát, ha gyorstesztek pontosságáról beszélünk, nem mindegy melyik fajtáról. A cikk alapjául szolgáló vitában NEM láttam pontosan leírva, hogy RNS vagy Ig gyorsteszten megy-e a vita.

Bejegyzés: Működnek -e a Sars-CoV-2 tesztek? Reloaded.

Exploiter 2020.08.07. 11:50:48

"amikorra már a betegek többsége ellenanyagokat is termel"

Vagy nem.

hvg.hu/itthon/20200708_magyar_uszok_koronavirus_antitest_veradas_verminta

29-ből 1, ez nagyon nem a többség.

Valójában aki észre se veszi, hogy megfertőződött, arról később se derül ki.

Bejegyzés: Működnek -e a Sars-CoV-2 tesztek? Reloaded.

fordulo_bogyo 2020.08.07. 05:45:43

Nagyon jo. Es meg sokszor el kell majd mondani...

Bejegyzés: Működnek -e a Sars-CoV-2 tesztek? Reloaded.

Sexcomb 2020.07.26. 21:32:20

@Chariot33: Sajnos ez megint egy csúsztatás, a Monsanto teljesen alaptalan mocskolása. Minden növényfajtát szabadalom véd, egyiket sem szabad újravetni és mindegyik után jogdíjat kell fizetni, ha újra akarod vetni. criticalbiomass.blog.hu/2014/01/01/a_hagyomanyos_novenytermesztes_veszelyei_6_jogvedett_novenyfajtak

"A magot szabadalom védi, csak a Monsatótól vehetsz újat."

Ez egyszerűen nem igaz, bárkitől vehetsz vetőmagot. Ha úgy ítéled meg, hogy neked jobban megéri, a MOnsantótól, ha neked úgy jobban jön ki a matek, akkor az MTA Szegedi Gabonakutató intézetétől, vagy az Elitmag Zrt. -től. A világon senki sem kényszerít rá, hogy a Monsantóttól vegyél vetőmagot. Sőt, még arra sem kényszerítenek, hogy vetőmagot vegyél, minden 25 évnél régebbi növényfajta ingyen használható, ha nem akarsz pénzt adni érte, még a Monsanto össze 1995 előtti vetőmagját is ingyen használhatod. Pl: criticalbiomass.blog.hu/2014/12/15/ingyen_gmok

"És ő annyiért adja, amennyiért nem szégyelli!"

A Monsanto árképzése mindig is úgy szólt, hogy a GM-fajtával elért többlethasznot megfelezik a paraszttal. De ha drágállod, bárki mástól is vehetsz vetőmagot. Sőt, ha nincs kedved vetőmagot venni, elvetheted az előző évit is (sok értelme nincs, de megteheted criticalbiomass.blog.hu/2012/03/30/honnan_jon_a_kukorica ), csk annyi a dolgod, hogy kitöltöd a Fajtahasználati nyilatkozatot és leszurkolod a fajtahsználatért a vetőmag árának általában a felére rúgó jogdíjat.

"Amikor az olvassuk, hogy nem akarunk génmódosított növényeket, akkor a háttérben az húzódik, hogy a kormányok nem akarják a mezőgazdaságukat egy multicég kényére, kedvére kiszolgáltatni."

Bocs, ez a "kényére kedvére kiszolgáltatott" állapot a nyolcvanas években előállt Magyarországon: criticalbiomass.blog.hu/2012/03/30/honnan_jon_a_kukorica

Amúgy ezzel csak két baj van: a) Mitől szolgáltatja ki ettől a mezőgazdaságát? Attól veszel vetőmagot, akitől csak akarsz. b) Mi köze ennek a GMOkhoz? Minden növényfajtát megillet a fajtaoltalom, ennek semmi köze a rekombináns DNS technológiához. Ez csak a dezinformáció újabb vetülete: Annyit óbégatnak a jogvédett GMOkról, hogy mint a mellékelt ábra mutatja, a laikusok nem is tudják, hogy a nem-GM növényfajták ugyanúgy jogvédelem alá esnek 1930 óta.

"Mert a módosított, vegyszernek ellenálló növények után még évekig nem tudhatsz nem ilyet ültetni, a talaj erős szenneyzései miatt."

Ez egyszerűen csak egy hazugság. Azt vetsz a RoundupReady kukorcád után a következő évben, amit csak akarsz. A glifozát egyik előnye, hogy hamar elbomlik, a következő évi vetést már egyáltalán nem befolyásolja.

"Csak ugye ez így leírva nem túl píszí, ennyire közvetlenül céget a nagypolitikában nem lehet támadni. "

Nem ez a baj vele, hanem hogy hazugság.

Bejegyzés: Dezinformációkereskedők - Glifozát és Monsanto

Chariot33 2020.07.26. 21:19:45

Megint sikerült a Monsato sztori egy kicsi és nem túl fontos részletén fennakadni. A Monsato rossz hírének csak a felszíne a Glialka tip növényvédő szerek körüli polémia. A mélyben egy "ügyes" és rendkívül rosszindulatú üzleti modell húzódik. Ti a génkezelt Monsato termények minden részét szabadalmak védik! És ezek használatáért fizetni kell. Újra és újra. Hiába vetted meg a vetőmagot, a termésből ha újra ültetnél kiperelik alólad a földedet. A magot szabadalom védi, csak a Monsatótól vehetsz újat. És ő annyiért adja, amennyiért nem szégyelli! Amikor az olvassuk, hogy nem akarunk génmódosított növényeket, akkor a háttérben az húzódik, hogy a kormányok nem akarják a mezőgazdaságukat egy multicég kényére, kedvére kiszolgáltatni. Mert a módosított, vegyszernek ellenálló növények után még évekig nem tudhatsz nem ilyet ültetni, a talaj erős szenneyzései miatt. Sakk-matt. Csak ugye ez így leírva nem túl píszí, ennyire közvetlenül céget a nagypolitikában nem lehet támadni.

Bejegyzés: Dezinformációkereskedők - Glifozát és Monsanto

Sexcomb 2020.07.24. 16:15:53

@Philadelphia: Valóban. Láthatóan sorra nyerik a pereket a "károsultak", annak ellenére, hogy a mai napig semmi bizonyíték sincs rá, hogy a Monsanto bármilyen kárt okozott volna nekik. POntosan nincsenek egy súlycsoportban, a jelenlegi közegben pusztán a tény, hogy egy magánember beperel egy céget, már elegendő ahhoz, hogy a cég veszítsen. Egyáltalán nincsenek egy súlycsoportban, az évtizedes dezinformációs hadjárat eredményeként a Bayer eleve csak veszíthet ezekben a perekben.

Beszédes, hogy te is filmeket hozol példaként, nem a valóságot. Én meg olyan filmet láttam egyszer, ahol egy kigyúrt osztrák elment a Marsra és talált ott egy földönkívüliek által épített gépet. Lehet, nem minden játékfilm tűpontos lenyomata a valóságnak.

"A rámenős aktivistáskodó kapzsi ügyvédek még mindig jobbak mint a Balkán, Oroszország, Kína, Szaúd Arábia, ahol az állampolgárnak kuss a neve."

Úgy érted inkább tegyük tönkre a teljes gazdaságunkat, azzal, hogy minden ezer fősnél nagyobb céget csődbe perelünk teljesen indokolatlanul? Eléggé öngyilkos stratégiának tűnik. Mert a vége egyedül az lehet, hogy ezek a cégek elköltöznek Kínába, aztán majd vehetjük onnan a termékeiket.

"És az, hogy Monsanto/Bayer ügy peren kívüli egyezséggel zárult, azt is mutatja, hogy nem álltak bele egy olyan perbe, ami 10 évig védhető, de utána bedől a tőzsdei árfolyamuk. "

Mármint hogy ártatlanul is inkább fizetnek, mert a valóságtól semmilyen módon sem függ, hogy elmarasztalják -e őket? Ez pontosan ugyanaz a berendezkedés, amit annyira elítélsz Oroszországban, Kínában, csak éppen fordítva: Itt egy cégnek kuss a neve, ha egy aktivistacsoport kipécéz egy terméket, akkor annak a cégnek lőttek, teljesen mindegy, valósak -e a vádak.

Bejegyzés: Dezinformációkereskedők - Glifozát és Monsanto

Philadelphia 2020.07.24. 16:04:40

Azért tudjuk, hogy egy vegyipari megakonszern vagy más nagy szennyező még hiperdemokratikus országban sincs egy súlycsoportban egy adott károsulttal. Becsülöm az összes olyan amerikai jogi drámát a Michael Claytontól a Zavaros vizeken-ig vagy Erin Brokovichtól a DuPont-os filmig (Mark Ruffalo), ami rávilágít erre. Nekünk "csak" egy kolontári iszapkatasztrófánk volt, és ellentmondásos ítéletek születtek, mind a büntető mind a polgári bíróság előtt. És észlelhető volt a pillanat, amikor a politika elengedte a MAL Zrt. kezét. A rámenős aktivistáskodó kapzsi ügyvédek még mindig jobbak mint a Balkán, Oroszország, Kína, Szaúd Arábia, ahol az állampolgárnak kuss a neve. És az, hogy Monsanto/Bayer ügy peren kívüli egyezséggel zárult, azt is mutatja, hogy nem álltak bele egy olyan perbe, ami 10 évig védhető, de utána bedől a tőzsdei árfolyamuk.

Bejegyzés: Dezinformációkereskedők - Glifozát és Monsanto

legeslegujabbkor 2020.07.14. 22:06:57

Volt erről egy összeállítás, hogy a cikk címe néha pont az ellenkezőjét állította, mint a tartalma. Csak azért, hogy elolvassák.
Olyan korban élünk, ahol a kudarc, a tévedés, egy hiba nem a kijavítandó dolgokba kerül, hanem teljesen leír mindent, amivel kapcsolatban van.
Én ezt a nevelés teljes csődjének nevezném

Bejegyzés: Dezinformációk - A génszerkesztés

Dr. Molnár Marcell 2020.07.11. 14:05:11

Üdv! A díszmadarasok körében régóta él a legenda (?), hogy a piros szín a kanáriba a tűzcsízzel való keresztezéssel került be. Ugyanakkor sokan (Magyarországon is) folyamatosan próbálkoznak a hibridizációval és nem jön össze a piros kanári "újragyártása", mivel bár az utódok nagyon szépek, de nem igazán örökítik tovább a piros színt. Ezért a madarászok másik fele szerint a zöld - sárga - narancs sorban jöttek mutációk (színanyag-vesztés) hatására a színek, piros kanári színezék (paprika, vagy mesterséges karotinok) nélkül pedig nem létezik. A kanári eredete szintén sokáig kérdéses volt, mára az általánosan elfogadott vélemény, hogy a tenyésztett kanári polifiletikus eredetű faj. A vad alak hímjei (a legenda szerint egy hajótörés során kiszabadulva Elba szigetén) kereszteződtek az őshonos rokon fajokkal, ezeket az utódokat befogva alakult ki a mai kanárimadár. Ebből adódóan a csicsörkével minden gond nélkül szaporodik, így ez is egy lehetséges magyarázat arra, hogy a mozaikosság génje hogyan került a kanári állományokba.

Bejegyzés: Narancspofa

mikocami 2020.07.08. 11:55:00

Hülyeség!
Nincs rá lézzel fogható értelmes bizonyíték.

Bejegyzés: A szárnyát, vagy a ... kopoltyúját

Untermensch4 2020.07.03. 13:17:49

@Sexcomb: "Szeretnék a "valódi" sajtóba írni szabadúszóként, de sajnos kívülről bekerülni szinte lehetetlen."

"Lehet ezek az adatok éppen azt mutatják, hogy a tálaláson kellene változtatnunk, mert az embereket alapvetően érdekli a tudomány."

"A rekombináns DNS technológia kérdésében fillérekből gazdálkodó párfős megosztóoldalak sikeresebben versengenek az emberi figyelemért, mint bármelyik piaci szereplő."

;)

Bejegyzés: Dezinformációkereskedők

Sexcomb 2020.07.02. 19:00:56

@caganer: Annyit érdemes megjegyezni, hogy ebből azért pozitív dolgok is leszűrhetőek: Én régen modnom, hogy a közönséget igenis érdeklik a tudomány kérdései, de láthatóan a szakértőktől nem azt kapják, amit szeretnének. Lehet, hogy van ebben egy olyan dolog is, hogy maga a tudomány szürkült el egy kicsit. Magellánt még felkoncolták a benszülöttek, Darwin hajóorvosként körülhajózta a földet, Jonas Salk először saját magán próbálta ki a védőoltását. Ehhez képest egy mai tudós napi tizenkét órát punnyad egy laborban, mindenféle védőfelszerelésben, a legnagyobb kalandja legföljebb az, hogy elejti a pipettáját. Lehet ezek az adatok éppen azt mutatják, hogy a tálaláson kellene változtatnunk, mert az embereket alapvetően érdekli a tudomány.

Bejegyzés: Dezinformációkereskedők

Sexcomb 2020.07.02. 17:37:24

@fenrirr: Hát, az emberiség szénkibocsájtásának a negyedét adja az energiatermelés, a másik negyedét a mezőgazdaság, minden más terület ezeknél jóval kisebb mértékben terheli a környezetet. Én azt mondanám, körülbelül azonos károkat okoznak.

De ha megnézed a "Secondary Infektion" nyers adatait criticalbiomass.blog.hu/2020/07/01/gm-dezinformaciok_a_gyakorlatban_secondary_infektion ott bizony találsz bőven atomenergia ellenes akciókat is. Szóval ne aggód, Medve Papánál abból is betáraztak a biztonság kedvéért. Egyébként a COVID-19 járvány kapcsán is aktívak az orosz bothálózatok, ne aggódj!

Bejegyzés: Dezinformációkereskedők

fenrirr 2020.07.02. 14:39:32

Mondjuk véleményem szerint a GMO ellenes dezinformációs hadjárat legfeljebb egálban van sikerességét és hatásást tekintve az atomenergia elleni hadjárattal, amely még jóval nagyobb negatív társadalmi és környezeti hatásokkal járt. De az általános hagyományos gyógyászat és oltás ellenesség is egyre komolyabb sikereket ér el és eltudom képzelni, hogy az 5G vagy egyéb technológiai újítással kapcsolatos ellenállások is egyre komolyabb problémákat fognak okozni.

Bejegyzés: Dezinformációkereskedők

caganer 2020.07.02. 10:00:45

sajnos a mai demokrációkban ez megy. ha a közvéleménynek van beleszólása dolgokba szakértők mellett (helyett), akkor megy a hülyeség ami a csövön kifér.

Bejegyzés: Dezinformációkereskedők