CB_banner_new.jpg

Utolsó kommentek:

fordulo_bogyo 2019.07.04. 09:38:35

Meleg karokban melegedni,
Falni suttogó, drága szókat,
Jutalmazókat, csókolókat:
Milyen jó volna jónak lenni.

Buzgóságban sohsem lohadni,
Semmit se kérni, el se venni,
Nagy hűséggel mindent szeretni:
Milyen jó volna mindig adni.

Még az álmokat se hazudni,
Mégis víg hitet adni másnak,
Kisérő sírást a sirásnak:
Milyen jó volna áldni tudni.

Meleg karokban melegedni,
Falni suttogó, drága szókat,
Jutalmazókat, csókolókat:
Milyen jó volna jónak lenni.

Ady Endre - Jóság síró vágya

Bejegyzés: Puha karok

Reactor 2019.06.25. 21:48:04

Errefelé hálistennek nincs "gyilkos gali", úgyhogy többé-kevésbé biztonságban lehet nálunk gombázni. A két veszélyes gomba, amit itt el kell kerülni, a hánytató galambgomba /Russula emetica/ és a kulaízű galambgomba /Russula faecesgustum/

Bejegyzés: Azok a csodálatos gombák - a gyilkos galóca

heptakontanonaéder 2019.06.25. 21:47:47

erősen megkésve, de megérte!

Bejegyzés: Puha karok

dolphin · http://adlibitum.hu 2019.06.13. 11:12:48

@mezrablo: Ebben biztos nem lesz vita köztünk - én sem Pollan munkásságát ajánlom, általában (nem is ismerem annyira), hanem ezt a konkrét cikket.

Bejegyzés: Debunking the paleo diet

mezrablo 2019.06.13. 11:11:32

Igen, ismerem a cikket, es eleg jo is. De sajna, O is beleesik abba a hibaba, hogy egyfelol allitja, hogy az etel tul komplex ahhoz, hogy erdemlegesen lehessen kutatni tudomanyosan modszerekkel es ez miatt a redukcionizmust okolja a civilizacios betegsegekert, masfelol ugyanezeket a kutatasokat, hasznalja fel az o sajat dietajanak (a flexitarian, The Pollan's Family Table) nepszerusitesere.

Bejegyzés: Debunking the paleo diet

dolphin · http://adlibitum.hu 2019.06.12. 20:57:55

@mezrablo: Ismét, nem először és gondolom nem utoljára, hangsúlyoznám, hogy nem magukat a diétákat kritizáltam, hanem a köréjük rittyentett, nagy állításokat tevő, de teljes megalapozatlan "evolúciós" BS maszlagot. Azt a kritikámat továbbra is fenntartom.

A konkrét diétákról meg nem nagyon van véleményem, mert annyira nem érdekel a téma. Mivel nem vagyok dietetikus, nem nagyon követem, hogy épp ki-mit állít valamelyik diétáról, hasznáról és előnyeiről. Ezek egy része egyébként _szerintem_ ugyanúgy gyenge evidencián alapuló nagyotmondás, mint azt az elmúlt években már számtalanszor láttuk, pl. az antioxidánsok, vagy az omega-3 zsírsavak esetében.

Az én szememben a legjobb tanács, amit táplálkozással kapcsolatban olvastam egy 2007-es Michael Pollan cikkben fogalmazódott meg:
www.nytimes.com/2007/01/28/magazine/28nutritionism.t.html
"Eat food. Not too much. Mostly plants. [...] Don’t eat anything your great-great-grandmother wouldn’t recognize as food."
Ez 12 évvel később sem tűnik igazán meghaladottnak.

Bejegyzés: Debunking the paleo diet

mezrablo 2019.06.12. 20:47:41

@dolphin
Igazsag szerint, csak arra vagyok kivancsi, hogy valtozott-e a velemenyed a Paleo es/vagy az alacsony szenhidrat alapu dietakrol (pl. LCHF). Es ne keverjuk bele Szendieket.:)

Bejegyzés: Debunking the paleo diet

ment_a_lista 2019.03.09. 16:28:09

Kössz ez nagyon tetszett. Hasonló cikk a témában, amiben szintén erre a következtetésre jutnak, hogy a fenyegető antibiotikum rezisztencia kivédésének hatékony módja lenne a hatóanyagok kombinációja. [Drug combinations: a strategy to extend the life of antibiotics in the 21st century; Nature Reviews Microbiology 17, 141–155 (2019)] Kifejtik, hogy a rezisztencia kialakulását meg lehetne nehezíteni, ha az eddigi gyakorlat, egy szerrel egy ponton beavatkozni helyett, az egy szerrel több ponton beavatkozni elvet követnénk. Mivel ilyen szerek kifejlesztése meglehetősen nehéz feladat, ezért megoldás lenne a több ponton ható (különböző hatásmechanizmussal rendelkező) gyógyszerkombinációk alkalmazása. Ez például megdöbbentett: "...previous studies have uncovered important and often non-obvious antibiotic interactions. These include the observations that antagonistic drug pairs can suppress resistance, that synergistic combinations can counterintuitively drive more rapid evolution of resistance than individual antibiotics, that alternating drug treatments can be more efficacious than co-treatment and that higher-order combinations can lead to dose orthogonality that is difficult to model and can often result in unexpected interactions."

Bejegyzés: Milyen koktélt nem bírnak a baktériumok?

Sexcomb 2019.01.02. 18:09:32

@Kiég3tt: Igazából meglepő, hogy nem. Az utolsó ötven-hatvan évben egyszerűen az új antibiotikumok kifejlesztésére összpontosított mindenki. Nyilván azért, mert volt még dögivel, viszonylag kis erőfeszítéssel találhattak új hatóanyagokat. Mostanra jutott odáig a helyzet, hogy nagyon nehezen találnak már új, eddig ismeretlen hatóanaygokat. Ráadásul a gyógyszerek könyörtelen logikája szerint egy új antibiotikumot rögtön utolsó vonalbeli szernek minősítenek, mindenféle moratóriummal akadályozzák a használatát. Ellenben a régi szerek újrakeverése várhatóan nem jár ezzel a hátránnyal.

Igazából az evolúció így működik: Bármilyen szelekciós nyomást adsz egy rendszerre, azt követve evolvál majd. Ha gyomirtóval irtasz növényeket, megjelennek a gyomirtóknak ellenálló gyomok. Ha antibiotikummal irtasz baktériumokat, megjelennek az antibiotikumoknak ellenálló bacik.

Bejegyzés: Milyen koktélt nem bírnak a baktériumok?

Kiég3tt 2019.01.02. 16:05:30

Erdekes, az ember azt feltetelezne h ezt a vizsgalatot az elsok kozott vegeztek el mikor felmerult a rezisztens bakteriumok problemaja.

Bar ez a multirezisztencia velemenyem szerint csak a kovetkezmenye a tulnepesedesnek es a termeszet statisztikan alapulo valasza, hogy az egyensuly ismet meglegyen.

Bejegyzés: Milyen koktélt nem bírnak a baktériumok?

fordulo_bogyo 2019.01.01. 22:04:22

Nagyon erdekes. Azt nem ertem, hogy a kiseletben bor ala adott (vagy a gyakorlatban a taplalekbol mar egyszer a vekonybelben felszivodott) fenilalanin hogyan jut el a vastagbelben tanyazo lebonto bakteriumokhoz?

Bejegyzés: Mire jó a GMO 32. - Élő gyógyszer anyagcserezavarokra

fordulo_bogyo 2019.01.01. 22:04:20

@dolphin: Bocs, csak azert kerdeztem az EU torvenyrol, mert a cikkben ezt irtad: " hogy Lulunak és Nanának, ha valaha be akarnak lépni az EU-ba, külön engedélyt kell kérniük. Anélkül ugyanis sérülne az EU „génmódosítás-mentes” állapota."
Azon gondolkoztam el, hogy belepniuk sem szabad az EU-ba, vagy csak szaporodniuk lesz tilos az EU teruleten. ;-)

Bejegyzés: Lulu és Nana: megszülettek a világ első génszerkesztett gyerekei

fordulo_bogyo 2018.12.22. 17:01:45

@Sexcomb: Nem a te cikkedre gondoltam itt (es semmikeppen sem kritikakent irtam), hanem a szakmai publikaciora amit ismertettel. Gyorsan atfutottam, es ott sem mentek bele par odavetett mondaton tul, hogy mi lehet a kolcsonhatasok mechanizmusa.
Elsosorban az lepett meg, hogy a penicillinek poztivan egyuttmukodnek nemely mas antibiotikummal, hiszen a penicillinek csak a szaporodo bakteriumokat olik meg... azutan az is, hogy kep penicillinszarmazek gyengitheti egymas hatasat... szoval rengeteg erdekes apro reszlet van a cikkben, amiket erdemes lenne vizsgalni... egyfelol, mert nagyon izgalmas elmeleti kerdes, masfelol, mert akkor esetleg tudatosan tervezhetoek lehetnek majd a tobb komponensu koktelok ahol a szisztematikus minden kombinacio vizsgalata a lehetseges kombinaciok szama miatt nem elerheto.

Bejegyzés: Milyen koktélt nem bírnak a baktériumok?

Sexcomb 2018.12.22. 17:01:01

@dolphin: Igen, de az EU GMO meghatározásásból eleve kizárták az embereket. Úgyhogy akármit is csinálsz egy ember genomjával, attól teljesen szabadon beléphet az EU -ba. criticalbiomass.blog.hu/2018/10/23/mik_azok_a_gmok_kezdoknek

Bejegyzés: Lulu és Nana: megszülettek a világ első génszerkesztett gyerekei

Sexcomb 2018.12.22. 16:39:09

@fordulo_bogyo: No igen, ennek a sorozatnak az egyik hátránya, hogy egy cikkben csak egy, nagyon rövid gondolatot viszek végig, nem kalandozok el. Ettől lesz "Kezdőknek".

Bejegyzés: Milyen koktélt nem bírnak a baktériumok?

fordulo_bogyo 2018.12.22. 16:21:25

Nagyon erdekes, koszonom a megosztast es kozertheto leirast! Sok nagyon meglepo adat van benne.
A cikk az orvosi felhasznalasra koncentral, de a szinergizmus es a ko-eovlucio mechanizmusa is nagy edeklodesre tarthat szamot, es tovabbi tanulmanyokat erne!

Bejegyzés: Milyen koktélt nem bírnak a baktériumok?

Sexcomb 2018.12.22. 13:10:04

@rdos: Nyugodtan firtasd. Semmiképpen se fékezd a kíváncsiságodat!

Igazából világprobléma, hogy mit kezdjünk az antibiotikumoknak ellenálló baktériumokkal. Ez az egyik megoldás-javaslat, de korlátlan számú egyéb is elképzelhető.

Bejegyzés: Milyen koktélt nem bírnak a baktériumok?

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2018.12.22. 13:07:34

@Sexcomb: Köszönöm a választ. Továbbá már az adagolás mikéntjét, vagy elvét is érteni vélem ("erős paprikából kevesebb, mustárból több"). :-)

A kettőnél több antibacis hatóanyagot azért dobtam be ötletként, mert ahogy pl. a gyomorban is több, vagy sok száz fajta baktérium él és végzi az emésztést, úgy akár elképzelhető olyan antibakteriális több összetevős "koktél", ami még hatásosabban gátol. Azt értem hogy a variációk száma akár csak 12 hatóanyag esetén is kombinatorikailag számolható módon, de biztos hogy nagyságrendekkel növekszik, de hát valamit valamiért. A próba - szerencse vizsgálat már csak ilyen, de nem firtatom a kérdést tovább.

Bejegyzés: Milyen koktélt nem bírnak a baktériumok?

Sexcomb 2018.12.22. 11:42:22

@rdos: A koncentrációkat úgy állították be, hogy mindkét gyógyszer önmagában 75% -os gátlást adjon. Tehát könnyen lehet, hogy az egyikből egy gramot tettek a táptalajba, a másikból harmincat.

Nyilván meg lehetne próbálni hármasokat is, de ugye az eleve növeli a lehetséges kombinációk számát. Mindenesetre maga az elképzelés érdeke, főleg azért, hogy eddig miért nem alkalmazták? Hiszen például maláriaellenes szereknél teljesen természetes, hogy kétfélét kevernek.

Bejegyzés: Milyen koktélt nem bírnak a baktériumok?