CB_banner_new.jpg

Utolsó kommentek:

ment_a_lista 2019.03.09. 16:28:09

Kössz ez nagyon tetszett. Hasonló cikk a témában, amiben szintén erre a következtetésre jutnak, hogy a fenyegető antibiotikum rezisztencia kivédésének hatékony módja lenne a hatóanyagok kombinációja. [Drug combinations: a strategy to extend the life of antibiotics in the 21st century; Nature Reviews Microbiology 17, 141–155 (2019)] Kifejtik, hogy a rezisztencia kialakulását meg lehetne nehezíteni, ha az eddigi gyakorlat, egy szerrel egy ponton beavatkozni helyett, az egy szerrel több ponton beavatkozni elvet követnénk. Mivel ilyen szerek kifejlesztése meglehetősen nehéz feladat, ezért megoldás lenne a több ponton ható (különböző hatásmechanizmussal rendelkező) gyógyszerkombinációk alkalmazása. Ez például megdöbbentett: "...previous studies have uncovered important and often non-obvious antibiotic interactions. These include the observations that antagonistic drug pairs can suppress resistance, that synergistic combinations can counterintuitively drive more rapid evolution of resistance than individual antibiotics, that alternating drug treatments can be more efficacious than co-treatment and that higher-order combinations can lead to dose orthogonality that is difficult to model and can often result in unexpected interactions."

Bejegyzés: Milyen koktélt nem bírnak a baktériumok?

Sexcomb 2019.01.02. 18:09:32

@Kiég3tt: Igazából meglepő, hogy nem. Az utolsó ötven-hatvan évben egyszerűen az új antibiotikumok kifejlesztésére összpontosított mindenki. Nyilván azért, mert volt még dögivel, viszonylag kis erőfeszítéssel találhattak új hatóanyagokat. Mostanra jutott odáig a helyzet, hogy nagyon nehezen találnak már új, eddig ismeretlen hatóanaygokat. Ráadásul a gyógyszerek könyörtelen logikája szerint egy új antibiotikumot rögtön utolsó vonalbeli szernek minősítenek, mindenféle moratóriummal akadályozzák a használatát. Ellenben a régi szerek újrakeverése várhatóan nem jár ezzel a hátránnyal.

Igazából az evolúció így működik: Bármilyen szelekciós nyomást adsz egy rendszerre, azt követve evolvál majd. Ha gyomirtóval irtasz növényeket, megjelennek a gyomirtóknak ellenálló gyomok. Ha antibiotikummal irtasz baktériumokat, megjelennek az antibiotikumoknak ellenálló bacik.

Bejegyzés: Milyen koktélt nem bírnak a baktériumok?

Kiég3tt 2019.01.02. 16:05:30

Erdekes, az ember azt feltetelezne h ezt a vizsgalatot az elsok kozott vegeztek el mikor felmerult a rezisztens bakteriumok problemaja.

Bar ez a multirezisztencia velemenyem szerint csak a kovetkezmenye a tulnepesedesnek es a termeszet statisztikan alapulo valasza, hogy az egyensuly ismet meglegyen.

Bejegyzés: Milyen koktélt nem bírnak a baktériumok?

fordulo_bogyo 2019.01.01. 22:04:22

Nagyon erdekes. Azt nem ertem, hogy a kiseletben bor ala adott (vagy a gyakorlatban a taplalekbol mar egyszer a vekonybelben felszivodott) fenilalanin hogyan jut el a vastagbelben tanyazo lebonto bakteriumokhoz?

Bejegyzés: Mire jó a GMO 32. - Élő gyógyszer anyagcserezavarokra

fordulo_bogyo 2019.01.01. 22:04:20

@dolphin: Bocs, csak azert kerdeztem az EU torvenyrol, mert a cikkben ezt irtad: " hogy Lulunak és Nanának, ha valaha be akarnak lépni az EU-ba, külön engedélyt kell kérniük. Anélkül ugyanis sérülne az EU „génmódosítás-mentes” állapota."
Azon gondolkoztam el, hogy belepniuk sem szabad az EU-ba, vagy csak szaporodniuk lesz tilos az EU teruleten. ;-)

Bejegyzés: Lulu és Nana: megszülettek a világ első génszerkesztett gyerekei

fordulo_bogyo 2018.12.22. 17:01:45

@Sexcomb: Nem a te cikkedre gondoltam itt (es semmikeppen sem kritikakent irtam), hanem a szakmai publikaciora amit ismertettel. Gyorsan atfutottam, es ott sem mentek bele par odavetett mondaton tul, hogy mi lehet a kolcsonhatasok mechanizmusa.
Elsosorban az lepett meg, hogy a penicillinek poztivan egyuttmukodnek nemely mas antibiotikummal, hiszen a penicillinek csak a szaporodo bakteriumokat olik meg... azutan az is, hogy kep penicillinszarmazek gyengitheti egymas hatasat... szoval rengeteg erdekes apro reszlet van a cikkben, amiket erdemes lenne vizsgalni... egyfelol, mert nagyon izgalmas elmeleti kerdes, masfelol, mert akkor esetleg tudatosan tervezhetoek lehetnek majd a tobb komponensu koktelok ahol a szisztematikus minden kombinacio vizsgalata a lehetseges kombinaciok szama miatt nem elerheto.

Bejegyzés: Milyen koktélt nem bírnak a baktériumok?

Sexcomb 2018.12.22. 17:01:01

@dolphin: Igen, de az EU GMO meghatározásásból eleve kizárták az embereket. Úgyhogy akármit is csinálsz egy ember genomjával, attól teljesen szabadon beléphet az EU -ba. criticalbiomass.blog.hu/2018/10/23/mik_azok_a_gmok_kezdoknek

Bejegyzés: Lulu és Nana: megszülettek a világ első génszerkesztett gyerekei

Sexcomb 2018.12.22. 16:39:09

@fordulo_bogyo: No igen, ennek a sorozatnak az egyik hátránya, hogy egy cikkben csak egy, nagyon rövid gondolatot viszek végig, nem kalandozok el. Ettől lesz "Kezdőknek".

Bejegyzés: Milyen koktélt nem bírnak a baktériumok?

fordulo_bogyo 2018.12.22. 16:21:25

Nagyon erdekes, koszonom a megosztast es kozertheto leirast! Sok nagyon meglepo adat van benne.
A cikk az orvosi felhasznalasra koncentral, de a szinergizmus es a ko-eovlucio mechanizmusa is nagy edeklodesre tarthat szamot, es tovabbi tanulmanyokat erne!

Bejegyzés: Milyen koktélt nem bírnak a baktériumok?

Sexcomb 2018.12.22. 13:10:04

@rdos: Nyugodtan firtasd. Semmiképpen se fékezd a kíváncsiságodat!

Igazából világprobléma, hogy mit kezdjünk az antibiotikumoknak ellenálló baktériumokkal. Ez az egyik megoldás-javaslat, de korlátlan számú egyéb is elképzelhető.

Bejegyzés: Milyen koktélt nem bírnak a baktériumok?

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2018.12.22. 13:07:34

@Sexcomb: Köszönöm a választ. Továbbá már az adagolás mikéntjét, vagy elvét is érteni vélem ("erős paprikából kevesebb, mustárból több"). :-)

A kettőnél több antibacis hatóanyagot azért dobtam be ötletként, mert ahogy pl. a gyomorban is több, vagy sok száz fajta baktérium él és végzi az emésztést, úgy akár elképzelhető olyan antibakteriális több összetevős "koktél", ami még hatásosabban gátol. Azt értem hogy a variációk száma akár csak 12 hatóanyag esetén is kombinatorikailag számolható módon, de biztos hogy nagyságrendekkel növekszik, de hát valamit valamiért. A próba - szerencse vizsgálat már csak ilyen, de nem firtatom a kérdést tovább.

Bejegyzés: Milyen koktélt nem bírnak a baktériumok?

Sexcomb 2018.12.22. 11:42:22

@rdos: A koncentrációkat úgy állították be, hogy mindkét gyógyszer önmagában 75% -os gátlást adjon. Tehát könnyen lehet, hogy az egyikből egy gramot tettek a táptalajba, a másikból harmincat.

Nyilván meg lehetne próbálni hármasokat is, de ugye az eleve növeli a lehetséges kombinációk számát. Mindenesetre maga az elképzelés érdeke, főleg azért, hogy eddig miért nem alkalmazták? Hiszen például maláriaellenes szereknél teljesen természetes, hogy kétfélét kevernek.

Bejegyzés: Milyen koktélt nem bírnak a baktériumok?

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2018.12.22. 11:33:28

Csak 1 hét? Az tényleg nem sok, főleg ha ilyen meglepetésekkel szolgál. :-)

Ha már antibaci koktél receptek szóba kerültek. A fenti antibacis párosításokat úgy képzeljem hogy mondjuk 5o% CAR + 5o% STR (és hogy most ez darab, térfogat, tömeg, telepszám ... százalék azt nem is tudom). Csak azért kérdeztem, mert ha már koktél, lehet annak 2-nél több alkotórésze is, nyilván ekkor már sokkal több variációval kell számolni, de talán így több az ígéretes recept is.

Bejegyzés: Milyen koktélt nem bírnak a baktériumok?

dolphin · http://adlibitum.hu 2018.12.11. 20:24:34

@fordulo_bogyo: EU-s törvényekből nem vagyok nagyon penge, de ha jól tudom elvileg a behozatal is bejelentésköteles, a tenyésztés pedig (azt hiszem) tagországonként változó szabályozású, de leginkább teljesen tilos.

Ha scak egy helyen roncsoljuk a genomot az megoldható, nem nagyon látunk (halban biztos nem) nagyarányú sejtpusztulást. De el tudom képzelni, hogy van egy felső határa a multiplexelésnek (amikor egyszerre több génben hasítjuk a genomot) is, pont azért, mert a sejt besokal és elpusztul.

Bejegyzés: Lulu és Nana: megszülettek a világ első génszerkesztett gyerekei

fordulo_bogyo 2018.12.11. 20:21:31

@dolphin: Meg egy kerdes, ha szabad:
.Egy cas9-CRISPR hasitas utan minden sejt kijavitja valahogy a hibat, vagy a sejtek egy resze (ha igen, milyen hanyada) nem kepes a javitasra, es esetleg elpusztul?

"Ugyan a genomszerkesztés Szent Grálja természetesen az, hogy tetszés szerint tudjuk megváltoztatni a genomot, a valóság ban a kettősszálú DNS-hasítás kialakulása után a leggyakoribb az, hogy a sejt egy kicsit véletlenszerű, „hirtelenragasztós” megoldást (a szakmai zsargonban nem-homológ vég-a-véghez illesztést) használva foldozza be a sérülést, ami apróbb mutációk kialakulását segíti. "

Bejegyzés: Lulu és Nana: megszülettek a világ első génszerkesztett gyerekei

fordulo_bogyo 2018.12.11. 20:21:28

@dolphin: Kerdesem lenne a cikked kapcsan.
" EU „génmódosítás-mentes” állapota " - pontosan mit is takar ez?
GM eloleny nem kerulhet be az EU-ba? Vagy csak szaporitani nem szabad?

Bejegyzés: Lulu és Nana: megszülettek a világ első génszerkesztett gyerekei

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2018.12.09. 19:51:12

@dolphin: Köszönöm a választ. Ha jól értem, a szokásos zsurnaliszta túlzás. :-(

Mint amikor a rikkancs árulja az újságot. "Óriási szenzáció! Rájöttek a Loch Ness-i szörny titkára!" Ez egyben a cím is.

A cikkben meg csak annyi volt, hogy: "Kiderült, hogy nincs is neki titkára." :-)

Bejegyzés: Lulu és Nana: megszülettek a világ első génszerkesztett gyerekei

dolphin · http://adlibitum.hu 2018.12.05. 23:18:38

@rdos: Ez nem teljesen új, eddig is voltak erre adatok. Mivel elég ritka jelenség, meg eleve kevés az apai mtDNS is (az anyaihoz képest) ami bejuthat, azért nem kell rögtön rohanni és átrajzolni a mitokondriális törzsfákat.

Bejegyzés: Lulu és Nana: megszülettek a világ első génszerkesztett gyerekei