CB_banner_new.jpg
Egyedi érmét tessék! Friss, ropogós az NFT!

Egyedi érmét tessék! Friss, ropogós az NFT!

2021.03.24. 21:33 Sexcomb

gc6a6fgi.jpegEgy egészen újszerű kísérletet szeretnék elvégezni. Gondolom nem meglepő, hogy egy-egy blogbejegyzés elkészítésével dolgozok, nem is keveset. Nyilván ezt az időt a családomtól veszem el, és mivel az így elkészült írások ingyen olvashatóak, nem is kapok érte semmit sem, legföljebb jókívánságokat a hozzászólások között (meg néha válogatott becsületsértéseket). Az írások ingyenességén semmiképpen sem akarnék változtatni, ám régóta gondolkodok rajta, hogyan lehetne egyszerre ingyenes tartalmat nyújtani és mellesleg némi ellentételezést is begyűjteni a munkámért.

Egyedi érmét tessék! Friss, ropogós az NFT! Tovább
Hogyan duplázhatnánk meg a magyar GDP -t?

Hogyan duplázhatnánk meg a magyar GDP -t?

2021.03.05. 21:46 Sexcomb

gdp_duplazas_002.jpgTegyük fel a szándékosan provokatív kérdést, hogyan lehetne megduplázni az ország bruttó nemzeti össztermékét (GDP)? Ez jelenleg 163,5 milliárd USD, ha úgy tetszik az egy főre jutó GDP 16470 USD, ezzel a világon az ötvenegyedikek vagyunk. Ha megkétszereznénk a bruttó nemzeti összterméket, akkor körülbelül Olaszország szintjére jutnánk. De hogyan lehetne ezt megtenni? Nyilván ha olajat, uránt, lítiumot vagy aranyat találnának nagy mennyiségben mondjuk az Alföldön, az segítene, de erre nem sok esélyt látok. Így mindenképpen valamilyen ipari teljesítménnyel kellene ezt megtenni. Erre tennék egy meglepő javaslatot: Gyárthatnánk fehérjéket.

Hogyan duplázhatnánk meg a magyar GDP -t? Tovább
Miért egyenlőtlen a Lyme-kór fertőzések eloszlása?

Miért egyenlőtlen a Lyme-kór fertőzések eloszlása?

2021.03.04. 20:04 Sexcomb

journal_pbio_3001066_g001.PNGAz Amerikai Egyesült Államok leggyakoribb ízeltlábú köztigazda által terjesztett betegsége a Lyme-kór, évente háromszázezer embert fertőz meg. A betegséget kullancsok terjesztik, Amerikában főleg a feketelábú kullancs (Ixodes scapularis). Azonban az emberi megbetegedések rejtélyes eloszlást mutatnak, mivel eddig sehogyan sem sikerült őket fedésbe hozni a kullancsok eloszlásával. Bár a köztigazdaként működő kullancsfaj az USA északkeleti és északi részétől egészen a Mexikói-öbölig elterjedt, Texasban és Floridában is, ám a Lyme-kór emberi áldozatai az északi területeken sűrűsödnek, a déli államokban a betegség kifejezetten ritka. Sokáig nem találtak meggyőző választ a kérdésre, hogy miért különbözik a Lyme-kór eloszlása északon és délen, ha a feketelábú kullancs egyformán elterjedt mindkét területen?

Miért egyenlőtlen a Lyme-kór fertőzések eloszlása? Tovább
Az USA mezőgazdasága átalakul

Az USA mezőgazdasága átalakul

2021.02.05. 08:00 Sexcomb

 

800px-kew_gardens_rice_arp.jpegMitől számít egy élőlény GMO -nak? Aláírom, így 2021 -ben ez a lehető legérdektelenebb föltehető kérdésnek tűnik, de a közeljövőben ez a kérdés, illetve a rá adott válaszok alapvetően befolyásolják majd az EU és az USA kereskedelmét. Ugyanis 2021 áprilisától az USA Mezőgazdasági Minisztériumának az Állat- és Növényegészségügyi Vizsgálati Szolgálata (APHIS) alapvetően megváltoztatja azt, milyen növények számítanak génmódosítottnak vagyis GMO -nak. Az új szabályozás első tervezetét 2019 -ben tették közzé, ekkor felhívták a közönséget, hogy véleményezzék a tervet, majd idén egy jó negyven oldalas vitaanyagban tárgyalták a szabályozásmódosítást. Angolul tudóknak csak javasolhatom az átolvasását, a minisztérium világosan, értelmesen, az érveket és ellenérveket sorra végigvéve magyarázza el álláspontját.

Az USA mezőgazdasága átalakul Tovább
Miért csak az elnöknek jut Regeneron?

Miért csak az elnöknek jut Regeneron?

2021.02.03. 18:37 Sexcomb

 

pii_oy7c_400x400.jpegAz USA elnökválasztásában oroszlánrészt játszott a Regeneron nevű cég gyógyszere. Ugyanis Donald Trump elnök néhány héttel a választások előtt elkapta a Sars-CoV-2 vírust, ám annak ellenére, hogy már hetven éves is elmúlt, napok alatt kigyógyult belőle, különösebb tünetek nélkül. Gyors fölépülésében valószínűleg nagyban segített a kezelés. De adódik a kérdés, hogy ha létezik ilyen hatékony gyógyszer a COVID19 -re, akkor miért nem kaphat mindenki a szerből, amiből az elnök?

Miért csak az elnöknek jut Regeneron? Tovább
Hogyan tervezzünk új antibiotikumot?

Hogyan tervezzünk új antibiotikumot?

2020.10.21. 19:12 Sexcomb

Az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok az egészségügy egyik komoly kihívása, nem véletlenül próbálkoznak jó páran új elven működő baktériumölő szerek készítésével. Egy friss cikk viszont igazi különlegesség: az első és utolsó szerzői a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban és a Ljubljanai Egyetemen dolgoznak, igazi európai fejlesztésről beszélhetünk hát.

Hogyan tervezzünk új antibiotikumot? Tovább
Azonosak -e a tudományellenes mozgalmak alapjai?

Azonosak -e a tudományellenes mozgalmak alapjai?

2020.08.21. 17:54 Sexcomb

mennyittudsz001.jpgKözhelyszámba megy, hogy bár a tudományos közmegegyezés szerint a génmódosított élőlények biztonságosak, a lakosság körében éppen az ellenkező hiedelem terjedt el. A huszonegyedik század egyik legégetőbb kérdése, különösen itt Európában, hogy mi ennek az oka és hogyan lehetne a közvéleményt közelíteni a tudományos közmegegyezéshez? A mai cikkeink szerzői éppen ezt vizsgálták.

Azonosak -e a tudományellenes mozgalmak alapjai? Tovább
Működnek -e a Sars-CoV-2 tesztek? Reloaded.

Működnek -e a Sars-CoV-2 tesztek? Reloaded.

2020.08.06. 18:46 Sexcomb

covid_test_abra.jpgLegutóbb már foglalkoztam a Sars-CoV-2 gyorstesztek ügyével, de sajnos megint elő kell hogy vegyem a kérdést, mert láthatóan a magyar sajtó egyszerűen nem hajlandó elengedni egy rettentően ingatag lábakon álló kacsát. Az újabb írás oka, hogy megjelent egy levél az Orvosi hetilapban, amit az emlékezetes májusi cikkben boncolgatott Sars-CoV-2 gyorsteszt gyártója írt a lapnak, illetve a szerkesztő válasza erre. Az oda-vissza válaszok megtalálhatóak a cég honlapján is, érdekes olvasmányok.

Működnek -e a Sars-CoV-2 tesztek? Reloaded. Tovább
Vírusnyomáscsökkentés

Vírusnyomáscsökkentés

2020.07.28. 16:48 Sexcomb

A herpeszvírusok kifejezetten elterjedtek, kilenc emberi kórokozójuk rengeteg emberi megbetegedést okoz. Akadnak rájuk gyógyszerek is, amelyek a szokásos logika szerint működnek, például a vírus DNS -ének másolását gátolják, ám ezek ellen hamar kialakulnak ellenálló törzsek, az általános herpeszgyógyszer még távoli ábránd. Éppen ezért izgalmas fejlesztési út új támadáspontokat keresni a vírusokon. A mai cikk szerzői éppen egy ilyen gyenge pontot találtak, ami úgy általában a virológiában is újdonságnak számít.

Vírusnyomáscsökkentés Tovább
Dezinformációkereskedők - Glifozát és Monsanto

Dezinformációkereskedők - Glifozát és Monsanto

2020.07.22. 14:14 Sexcomb

450px-aldeia_velha_de_monsanto_13.jpgLegutóbb azt vettük szemügyre, hogyan lehet dezinformációkereskedelemből törvényesen kifejezetten szerény hasznot termelni. Azonban ha az ember kicsit tágabban értelmezi az erkölcsöket és hajlandó a törvényeket megkerülve használni a bejáratott dezinformációforrásait, sokkal csinosabb összegekre is pályázhat ám! Ma egy ilyen történetet veszünk szemügyre:

A magyar sajtó ugyan nem kürtölte világgá, de néhány hete Timothy Litzenburg a bíróság előtt bűnösnek vallotta magát zsarolás kísérletében. Miért érdekel ez minket? Ez a bizonyos Litzenburg úr az az ügyvéd, aki a glifozát elleni dezinformációs támadást meglovagolva sorra nyerte a pereket a Bayer ellen.

Dezinformációkereskedők - Glifozát és Monsanto Tovább
süti beállítások módosítása