CB_banner_new.jpg
Sörélesztő-evolúció és Impakták VII.

Sörélesztő-evolúció és Impakták VII.

2015.03.01. 15:55 dolphin

A februári Impakták második interjújában a sörkészítésről beszélünk és ennek apropóján van két érdekesség, ami nem fért bele az interjúba, de azért érdemes róla egy kicsit beszélni.

Az egyik az, hogy a sörélesztő, azaz Saccharomyces cerevisiae az élesztők között is különleges, hiszen megfelelő mennyiségű oxigén jelenléte mellett (szakzsargonban aerob kürülmények között) részben etanolt, azaz alkoholt hoz létre a rendelkezésésre álló cukrokból, nem csak biomasszát. Azonos körülmények között más élesztő-fajok szorgalmasan építik a saját biomasszájukat, és ugyan képesek maguk is etanolt felhasználni, létrehozni még véletlenül sem hoznak létre.

Ez a jelenség, ami a szakirodalomban Crabtree-hatásként szerepel, annak köszönhető, hogy az evolúció során egy génduplikációnak köszönhetően a S. cerevisiae-ben két alkohol-dehidrogenázt kódoló ADH gén van, és ezek enzimatikus aktivitása különbözik: míg a cukorszint lecsökkenésekor bekapcsoló ADH2 az etanolból történő acetaldehid képzést katalizálja (az acetaldehidet további metabolikus utak használják majd fel), a folyamatosan kifejezett ADH1 épp fordítva működik és az acetaldehid->alkohol átalakulást katalizálja.

Azaz, amikor fogyóban van a környezetben a cukor és emelkedőben az etanol koncentrációja, a S. cerevisiae is megváltoztatja a metabolizmusát és elkezd a környezetben felhalmozott etanolból is biomasszát szintetizálni. 

yeast_crabtree.png

Ugyan számunkra rendkívül kényelmes a sörélesztők Crabtree-pozitivitása, azért a jelenség egy nem tökéletesen megválaszolt kérdést vet fel: mi szükség van erre? Miért nem közvetlenül biomasszát gyártanak Saccharomyces sejtek is a környezetben levő cukrokból?

A jelenség, amennyire a genomikai adatokból következtetni tudunk erre, kb. egyidős a modern, magas cukortartalmú gyümölcsök megjelenésével. Feltételezhető, hogy ezeket a nagyszerű tápanyagforrásokat kihasználó mikroorganizmusok (köztük élesztők is) egymással is versenyben voltak és a Saccharomycesek úgy biztosították maguknak az előnyt, hogy egyrészt a gyors etanollá bontással elhappolták sok más mikroorganizmus elől az ideális tápforrást és nem mellesleg az etanol felhalmozásával a környezetben gátolták a versenytársak növekedését is. Vagyis a "készíts - halmozz fel - használd" ("make-accumulate-consume") stratégia a melléktermék állati fiziológiára gyakorolt hatásától teljesen függetlenül alakult ki. 

A másik fontos kérdés az ún. "lager-élesztők" kialakulásához kapcsolódik. Ahogy arról a podcastben is említjük, ezek az alsó-erejesztésre alkalmas élesztő fajok jóval a sörfőzés megjelenése után, 1400 körül jelenhettek meg, valahol a Bajor Alpokban, ahol az erjesztés hidegebb helyeken (barlangokban) történt, ami kevésbé volt ideális a klasszikus sörélesztők számára.

Itt ismét a genomi adatokhoz kell fordulnunk, amelyek alapján a két leggyakoribb "lager-élesztő", a S. pastorianus  és a S. carlsbergiensis az élesztőfajok nagyfokú promiszkuitásának eredménye. Pontosabban mindketten a "klasszikus" sörélesztő - S. cerevisiae - és egy másik faj, a S. eubayanus hibridizációjának eredményei; előbbi egy klasszikus tetraploid, míg utóbbi egy triploid élőlény. 

yeast_phyologeny.jpg

Amint azt az előbbi ábra is jól mutatja, ez a jelenség - a hibridizáció - egyáltalán nem ritka a Saccharomyces fajok között, számos borélesztő is ennek köszönhetően alakult ki. Sőt, ugyan felrajzolhatunk egy klasszikus Saccharomyces törzsfát, a fajok nagyfokú promiszkuitásának köszönhetően rendkívül sok introgressziót találhatunk a genomokban. Ez az a jelenség, amikor két faj hibridizációját követően az utód valamilyen okból csak az egyik szülő-fajjal szaporodik tovább, így a másik szülői-faj genetikai állománya fokozatosan "kikopik", csak olyan gének, genom-szakaszok maradnak meg, amelyek az utódnak valamilyen előnyt biztosítanak, így azokat "védi" a természetes szelekció. 

Mivel a hibridizáció és az így létrejövő utódok életképessége egyébként is a fajkeletkezés biológiájának fontos problémája, jól látható, hogy a Saccharomyces fajok tanulmányozása a puszta biotechnológiai jelentőségen túl fontos alapkutatási kérdések megválaszolásában is segíthet.


Piskur J, Rozpedowska E, Polakova S, Merico A, Compagno C (2006) How did Saccharomyces evolve to become a good brewer? Trends Genet 22(4): 183-6.
Wendland J (2014) Lager yeast comes of age. Eukaryot Cell 13(10): 1256-65.

5 komment alkohol evolucio impakták Tovább
Sörélesztő-evolúció és Impakták VII. Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
5 komment

Ajánlott bejegyzések:

  • L-SOMA a gyomorinjektáló kapszula L-SOMA a gyomorinjektáló kapszula
  • Mikortól jelent meg a nyugati világban a post-truth szemlélet? Mikortól jelent meg a nyugati világban a post-truth szemlélet?
  • Mit eszik egy igazi sárkány? Mit eszik egy igazi sárkány?
  • Dezinformációk - A génszerkesztés Dezinformációk - A génszerkesztés
  • Narancspofa Narancspofa

A bejegyzés trackback címe:

https://criticalbiomass.blog.hu/api/trackback/id/tr987220645

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Sörélesztő háziasítás 2016.09.19. 22:45:17

A sör története közel egyidős az emberi történelemmel. Ötezer éves sumér agyagtáblák örökítik meg a korai sörözéseket, és még régebbi, a mai Kína illetve Irán területéről előkerülő agyagedények falain is fellelhető a habos rekreációs ital nyoma. A f...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Komavary · http://orokorom.freeblog.hu 2015.03.03. 08:22:38

Van (és ha van, mi) genetikai külömbség a sör- a bor- és a pékélesztő között, ha mind S. cerevisiae?

Illetve az impaktában a rohadás csak az erjesztés sörész megnevezése volt?
Válasz erre 

dolphin · http://adlibitum.hu 2015.03.03. 08:28:15

@Komavary: Fajszinten mindegyik S. cerevisiae, de ahogy az egyes kukoricafajták különböznek, úgy ezek közt is vannak különbségek. (www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24122055) Már ha nem hibridizáció eredményei, persze :-).
A rohadás-erjedés kérdéskörben gyanítom, hogy igen, de persze itt a sörfőzőket kell megkérdezni.
Válasz erre 

Komavary · http://orokorom.freeblog.hu 2015.03.04. 08:49:12

@dolphin: Köszönöm, ez érdekes. Ha jól látom, mind besorolhatók az európai/borélesztő alá.

Annak alapján, hogy vadélesztőből ugyanúgy lesz kenyér mint sör, lehet, hogy az eltérésé nem olyan szignifikáns? (Vagyis ha pontos körülmények között újrafőzzük a sört X és Y sörélesztővel, akkor nem biztos, hogy érzékelhető a hatás?)

Plusz, érdemes lenne kipróbálni pl. a kakaós vagy szakés élesztővel a sört.

:elkezd gyűjteni egy házi sörfőzőszettre:
Válasz erre 

dolphin · http://adlibitum.hu 2015.03.04. 08:55:27

@Komavary: Én azt nem állítanám, hogy nem érzékelhető a hatás. Kenyérnek, bornak, sörnek nevezhető valami lesz, de nyilván nem pont olyan, mintha az arra hivatott élesztőfajtával csinálnád. De ahogy szó is esik róla (bár most elbizonytalanodtam, ezt lehet végül kivágtam), egyes brüsszeli lambic sörök esetében nem adnak külön élesztőt, hanem ami a brüsszeli levegőből belekerül, azzal fog erjedni (egy ilyen helyen pár éve én is jártam, elég jól néz ki :-)).
Válasz erre 

Komavary · http://orokorom.freeblog.hu 2015.03.05. 21:20:38

@dolphin: Nem vágtad ki, pont az adta az ötletet (merthogy vadélesztős/vadkovászos kenyeret is kb. így kell csinálni, bár biztos, hogy egy ilyen sörfőzdébe más a levegő élesztő-aránya.

Ahogy említettétek az "automatikus" sörfőzőgépeket is - egy ilyennel meg lehetne nézni, hogyha minden egyéb körülmény azonos, akkor milyen különbséget eredményez az, ha csak az élesztőt cserélem (mármint S. cerevisiae változatokat). Illetve hogy a sörös élesztőosztályozás pontosan hogy néz ki gén, enzimaktivitás stb. szinten (de erről szól a te linked).

De nem én fogom feltaláni a spanyolviaszt:
homebrew.stackexchange.com/questions/164/what-effect-do-different-types-of-yeast-have-when-creating-a-recipe
Válasz erre 
Mégsem
Mégsem

Megjegyzés:
Facebook

Mijez

A Kritikus Biomassza egy főként biológusokból álló baráti társaság blogja, ahol megmondjuk a véleményünket mindenféle biológiával kapcsolatos témáról és nemcsak...

Keresés

impakták

Utolsó kommentek

  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Mesterséges Geci: Ahogy egy másik blogba küldött kommentemben írtam, lehetünk ló- és tehéntrágya nagyhatalom is, minek ipar ebbe az országba? Bár a tehén nem jó, mert sok metánt fingik a légkörbe... (2023.02.21. 20:59) Hogyan vernek át? A mérgezett víz esete
  • Sexcomb: @Mesterséges Geci: Eltűnt valamilyen hozzászólásod? Akkor? Az a cenzúra, hogy nincs cenzúra? Tehát neked van egy erős érzelmi alapállásod, amivel hogy ha nem egyeznek a valóság tényei, akkor inkább... (2023.02.21. 19:42) Hogyan vernek át? A mérgezett víz esete
  • Mesterséges Geci: @Sexcomb: gáz, ha ezt magyarázni kell. Cenzúra = csak az jelenhet meg, amit megengedek. Előmoderáció... lássuk csak... ja, igen, ez pontosan az. Ennél már csak az a nagyobb gáz, ahogy ezt itt a blo... (2023.02.21. 19:37) Hogyan vernek át? A mérgezett víz esete
  • Mesterséges Geci: Ja, és (lásd előző, még hivatkozni sem tudok rá) pont az Átlátszó hírhedt a félrevezető cikkei miat... Aham... a nemzethhy sajtóban, meg a fideSS propagandistái körében. (2023.02.21. 19:36) Hogyan vernek át? A mérgezett víz esete
  • Sexcomb: @Mesterséges Geci: Ha elolvastad volna, rájöttél volna, hogy erről egyáltalán nem szól. Milyen cenzúra? Moderáció azért kell, mert viszonylag gyakran akarnak hozzászólásnak álcázott potencianövelő... (2023.02.21. 18:10) Hogyan vernek át? A mérgezett víz esete
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Mesterséges Geci: Ahogy egy másik blogba küldött kommentemben írtam, lehetünk ló- és tehéntrágy... (2023.02.21. 20:59) Hogyan vernek át? A mérgezett víz esete
  • fuhur: Szerintem az áránál fontosabb kérdés a tű bisszahúzásának a hibaszázaléka. (2022.04.27. 18:53) L-SOMA a gyomorinjektáló kapszula
  • Untermensch4: @lpt1: "milyen érdekes ez a sok GMO-hülye, aki veled szembe jön az autópályán, nem?" Mikor Berta n... (2021.04.29. 21:41) Hogyan duplázhatnánk meg a magyar GDP -t?
  • Tony Multh: Kedves Kalmár Éva, azt kérdezem, hogy a kb 10 évvel korábbi cíkke óta miként látja ma, 2021-ben a ... (2021.03.25. 18:55) Ketogén diétával a rák ellen?
  • glantos70: Érdekes cikk, köszi! (2021.03.05. 21:05) Miért egyenlőtlen a Lyme-kór fertőzések eloszlása?

Facebook

Tovább a Facebook-ra

YouTube csatorna

Címkék

#geekemberek (1) abiogenezis (2) adathordozás (1) adhd (1) agouti (3) agy (5) aids (2) alex (1) alkohol (3) áltudományok (6) alvas (1) anatómia (10) antibiotikum (9) antidepresszáns (1) antipszichotikum (1) antitest (1) anyatej (1) archeogenetika (2) astyanax (4) atavizmus (1) autofágia (1) baktérium (11) ben goldacre (4) biobulvár (57) biodizájn (11) biohacking (2) biokémia (3) biotechnológia (10) biotrial (1) bmp (1) bőr (1) bt toxin (11) burgess shale (1) cannabis (1) carl zimmer (1) cb10 (11) cb10-retro (3) cc-by 4.0 (1) chemoton (1) cichlid (1) cliff tabin (1) craig venter (3) CRISPR (12) csalánozók (1) csigák (1) csokeveny szervek (13) ctvt (1) cukorbetegség (1) daganatok (5) david kingsley (6) deextinkció (2) denevér (4) denisova (3) devbio101 (12) dezinformáció (3) diybio (1) DNS (17) dohanyzas (1) domesztikáció (3) dopping (1) Drosophila (1) ebola (2) ediakara fauna (2) élethossz (1) élet és tudomány (73) elsevier (1) embryo (10) endocannabinoid (1) epigenetika (3) értelmes tervezés (13) értem (12) érzékelés (1) etika (1) evodevo (86) evolúció (12) evolucio (168) exobiológia (1) fajképződés (4) fehérje (4) fejlábúak (2) fgf (1) filmkritika (2) first peoples (2) flagellum (2) fossziliák (25) fotók (1) foxp2 (5) gene-drive (1) génexpresszió (8) genomok (13) gensebeszet (80) génterápia (4) george church (10) geospiza (2) gépház (3) gmo vita (112) gomba (9) greenpeace (10) gyógyszerkísérlet (7) h1n1 (1) hal (1) halak (2) hangya (1) háziasítás (7) hgt (10) hiv (3) homeopatia (5) homo floresiensis (5) homo naledi (1) homo neanderthalis (13) homo sapiens (6) hox (19) hülyeség (3) human (49) idegelettan (8) illúziók (1) immun (9) impakták (11) influenza (1) intelligens tervezés (15) intelligent design (15) ismeretterjesztés (3) járvány (7) kabóca (1) karotenoid (1) kérészek (1) ketogén diéta (1) kettős hélix (1) kettős spirál (1) kezdőknek (5) kitlg (2) klíma (4) kolónia (1) konvergens evolúció (4) könyvajánló (16) környezetvédelem (6) kozmetika (1) kreacionizmus (17) kromoszómák (1) kutya (14) lamarck (1) látás (4) lebontó folyamatok (1) lovak (4) lúgosítás (2) macska (5) madar (2) magnetorecepció (1) malaria (1) malária (1) mamut (3) march for science (1) matemorfózis (1) mc1r (11) meetup (34) melanizmus (1) membracidae (1) méreg (3) mezőgazdaság (1) mikrobiológia (19) mikrobióm (2) mikroRNS (3) mimikri (1) mintázatok (18) modszerek (3) molekuláris gasztronómia (19) mooc (4) mosaicscience (2) mta (3) műanyag (2) myostatin (2) négyes hélix (1) neil shubin (2) neurobiológia (4) nipam patel (1) nobel díj (7) növénybiológia (4) nyelvkészség (1) ökológia (3) olimpia (1) oltások (10) oltványozás (3) ölveczky bence (1) onthophagus (4) opszin (4) optogenetika (1) öregedés (3) organoid (1) öröklődés (13) orvoslás (3) őssejt (9) oxitec (1) paleontológia (1) paleo diéta (6) papagáj (2) parabiózis (1) paraziták (4) peromyscus (3) peter grant (2) pettyesaraszoló (2) pigmentáció (1) pinty (6) placebo (1) polio (2) probiotikum (1) pszeudogének (7) pszichedelikumok (1) pterosaurus (1) puhatestűek (2) ragályos rák (1) rákkutatás (17) rasszizmus (3) regeneráció (2) rendezetlen fehérjék (1) rendszertan (1) retrogén (5) richard lenski (4) RNS (5) rosemary grant (2) rovarok (1) sarlatánok (3) SARS-CoV-2 (1) sean b carroll (2) sejtosztódás (2) shh (1) shinja jamanaka (1) shinya yamanaka (1) snowball (2) specáció (1) steve horvath (1) sügérek (2) szekvenálás (1) szem (14) szendi gábor (6) szépségipar (1) szex determináció (3) szimuláció (1) szintetikus biológia (4) szúnyogok (1) tájékozódás (1) tánc (2) táplálkozástudomány (18) tarsadalom (8) TDCS (1) természetfilm (1) tiktaalik (1) tim hunt (1) többsejtűség (2) toxoplasma (3) transzpozon (3) tudkom (11) tudomány történet (8) tudpol (15) tükörteszt (4) tüskéspikó (3) űrkutatás (1) végtagfejlődés (3) velőléc (1) vércsoportok (1) vírusok (3) viselkedés (7) werner szindróma (1) wnt (1) wolbachia (7) zika (1) Címkefelhő

Archívum

  • 2023 február (1)
  • 2022 május (1)
  • 2022 február (2)
  • 2021 március (2)
  • 2021 február (3)
  • 2020 december (1)
  • 2020 október (1)
  • 2020 augusztus (2)
  • 2020 július (7)
  • 2020 június (4)
  • 2020 május (3)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Creative Commons

Creative Commons Licenc

Egyéb

evolúció, biológia, genetika, fejlődéstan, kreacionizmus, intelligent design, intelligens tervezés, áltudományok, biology, genetics, evolution
süti beállítások módosítása
Dashboard