CB_banner_new.jpg
Algaevők

Algaevők

2010.04.09. 21:42 dolphin

Az vagy, amit eszel, tartja a mondás, és abból a szempontból ez kétségtelenül igaz, hogy a mindennapi menünk az idők folyamán komoly visszahatással lehet ránk, a fogyasztóra is.

Nem elsősorban az esetleges felszedett kilókra, a magas koleszterin és vércukorszintre gondolok most, hanem inkább arra, hogy számos olyan eset várt ismertté az elmúlt évek során, amikor egy-egy emberi populáció genetikai állománya úgy módosult, hogy új táplálékforrás fogyasztására vált alkalmassá, vagy egy régebbi táplálékot tudott jobban megemészteni. Ilyen "klasszikus" példa a felnőttkori tejivást lehetővé tevő laktóz-tolerancia megjelenése a tehenészéssel foglalkozó európai és afrikai közösségekben, vagy a keményítő emésztésért felelős amilázt kódoló AMY1 gén duplikációja pl. a mezőgazdaságra áttért populációkban.

Egy eféle gén-kultúra koevolúció újabb példája került most napvilágra, bár ez abban különbözik az előzőektől, hogy közvetlenül nem érinti az emberi genomot.

Táplálkozásunk során, számos olyan, elsősorban növényi eredetű eledelt fogyasztunk, amely alkotóinak emésztéséhez nem rendelkezünk a megfelelő enzimekkel. Ilyenkor jön jól a beleinkben otthonosan terpeszkedő mikrobióta közösség, az a bacirengeteg, amelyik előemészti az ilyen, egyébként számunkra használhatatlan poliszacharidokat, és olyan formába alakítja át, amivel már a mi szervezetünk is meg tud birkózni.

A Nature-ben megjelent tanulmány most arra lelt bizonyítékot, hogy a japánokban található Bacteroides thetaiotaomicron populáció egy olyan gént is hordoz, amely a szusi-borító nori alapanyagát biztosító vörös-alga emésztésére alkalmas porfirianáz enzimet kódol. Ez már önmagában is érdekes lenne, de az teszi különlegesen azzá, hogy ez az enzim egy másik baciból érkezett horizontális gén-transzferrel. Az eredeti gazda egy bizonyos Zobellia galactanivorans, egy tengeri baci, amely a vörösalgákon él. Táplálkozás közben kerülhetett az emésztőcsatornába, ahol aztán a már korábban említett B. thetaiotaomicron-nal a jelek szerint buzgó géncserébe kezdett (nemcsak a porfirinázt kódoló gén, de az azt övező génszakaszok is átkerültek), aminek feltehetően nem ártott hogy mindkét faj Bacteriodetes osztályba tartozik.

Feltehetően nem ez volt az egyetlen alkalom, hogy a két baktérium faj közt genetikai anyag áramlott, de ennek a konkrét génnek az átvétele komoly előnyt biztosított az emberi szervezetben endogén Bacteriodes-ek számára (hiszen a japán konyha jellegénél fogva gyakran találkoztak alga-alapú tápálékkal), és a szimbiózis miatt áttételesen ezt az előnyt biztosítja azóta emberi gazdáinak is.


Hehemann J-H, Correc G, Barbeyron T, Helbert W, Czjzek M, Michel G (2010) Transfer of carbohydrate-active enzymes from marine bacteria to Japanese gut microbiota Nature 464: 908-912.

24 komment human evolucio Tovább
Algaevők Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
24 komment

Ajánlott bejegyzések:

  • Az USA mezőgazdasága átalakul Az USA mezőgazdasága átalakul
  • Hogyan tervezzünk új antibiotikumot? Hogyan tervezzünk új antibiotikumot?
  • Vírusnyomáscsökkentés Vírusnyomáscsökkentés
  • Dezinformációkereskedők Dezinformációkereskedők
  • Mire jó a GMO 38. - Baktériumfertőzések Mire jó a GMO 38. - Baktériumfertőzések

A bejegyzés trackback címe:

https://criticalbiomass.blog.hu/api/trackback/id/tr805005902

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az élet és a méreg 2015.03.17. 09:09:27

Az Atacama sosem volt túl barátságos a közelében lakókkal. A bolygó legszárazabb sivatagját nemcsak a vízhiány teszi (közel) elviselhetetlenné, hanem az is, hogy az a kevés víz, ami mégis fellelhető arzénnal szennyezett (ennek az arzénban gazdag vulkán...

Trackback: Kutyaősök 2014.02.02. 20:03:08

A kutyák farkas-eredete tulajdonképpen nem képezi semmilyen vita tárgyát, leginkább az esemény pontos "hol" és "mikor"-ja kérdéses. Korábbi eredmények kb 15 000 évvel ezelőttre tehető a kutya és farkas populációk szétválásának ideje, valahol Eurázsiáb...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Soma · http://blogs.nature.com/strippedscience/ 2010.04.10. 16:43:59

Egy hosszabb japán út előtt simán megérné inokulálni magát az embernek. Vagy transzformálni a már meglévő bacikat.
Válasz erre 

att 2010.04.12. 03:45:08

Az én kérdésem az, hogy mi történik egy olyan emberben, aki nem hordozza ezen mutáns bacikat? A gyomrában feloldódik a nori a savakban aztán megy egyenesen az ürülékbe, vagy fel tud valamennyi tápanyagot szívni belőle, de nem annyit mintha lenne mutáns bacija? Ha az előző a helyzet, a tej miért vált ki hasmenést a laktózlebontás mutációját nem hordozó emberekben (ellentétben a norival, amit pl. én is meg tudok enni a szusival)?
Válasz erre 

Ismeretlen_10065 2010.04.12. 09:34:47

Az első kérdésre a válasz igen. A tej esetében, a laktáz enzim hiányában, az a vastagbélbe jut, ahol rácuppannak az ott élő baktériumok. Ez aztán gáztermeléssel jár, meg néhány kellemetlenebb mellékhatással (mert azért a szimbionta bacik is tudnak kevéssé kellemes meglepetéseket okozni).
Válasz erre 

kukulkan 2010.04.13. 13:24:18

Naiv kérdés/felvetés tudom, de sosem tudtam igazán magam előtt vizualizálni, hogy a természetes szelekció hogyan is érhető tetten az emberi populációkban (főként a mai időkben), tekintve hogy nálunk kissé mások az idevonatkozó játékszabályok, és ugye nem feltétlenül csak azok az egyedek szaporodnak sikeresen, akiknek a legmagasabb a fitneszük. Magyarán a témát illetően felmerül bennem a kérdés, hogy pl. a felnőttkori laktóz-toleranciának a megjelenésétől számított elterjedését a korai állattenyésztő közösségekben hogyan lehetne elképzelni? Gondolok most arra, hogy hiába élveztek elviekben szelekciós előnyt azok az egyedek, akik felnőttkorban is meg bírták emészteni a tejet, de ténylegesen mondjuk (félig meddig humoros példával élve) egy a tejtől kevésbé büdösöket eregető nő/férfi mitől vált _annyival_ vonzóbbá a másik fél számára (vagy fordítva, a tejivástól hasmenést kapók mitől váltak _annyival_ kevésbé vonzóbbakká), hogy ezáltal lehetővé váljon az új jelleg átörökítése a következő generációba és így annak fokozatos elterjedése az adott populációban?
Válasz erre 

feri 2010.04.13. 14:57:02

Engem az gondolkodtatott el, hogy hogy tud elterjedni ez a baktérium az emberi populációban. Hogy jut át az eredeti gazda szervezetéből más emberekbe? És általánosságban, hogy alakul ki a bélflóra a csecsemő gyomrában? (anyutól szerzi be valahogy?)
Válasz erre 

tamaskodo 2010.04.13. 19:17:52

Elsore nem ertettem. Nekunk is jol jonne egy ilyen segito, ha vereshurkat, vagy spenotot eszunk. Porfirin azokban is van... ;-) Kozben raneztem a cikkre, "porphyranases, agarases" a kerdeses enzimek. Magyarosan talan porfiranaz (porfirinaz helyett)?
Válasz erre 

Ismeretlen_10065 2010.04.13. 21:01:09

@kukulkan: A különbség az, hogy amikor kevés más tápanyag van, nagyon lényeges lesz, hogy te mennyire tudod a tejet hasznosítani. Pl. ha ne éled meg a szaporodás esélyét, akkor értelemszeráen nullázódik a fitnesszed. @feri: Igen a szülőktől kapjuk, de persze a széklettel is távoznak a belekből, és a szájon át is bekerülhetnek oda. @tamaskodo: köszi, javítottam.
Válasz erre 

Pety91 2010.04.13. 22:50:37

Nekem az lenne a kérdésem, hogy az emberi gazdáknak mennyire és miért jelent előnyt, hiszen ezek a bacik tudtommal a vastagbélben élnek, ahol a szénhidrátok felszívása jelentéktelen. Esetleg a vastagbél legkorábbi szakaszán (vakbélben) még történik felszívás vagy nem is annyira lebontott szénhidrátokat hasznosítja a japánok szervezete ebben az esetben?
Válasz erre 

Ismeretlen_10065 2010.04.14. 09:13:42

http://en.wikipedia.org/wiki/Gut_flora#Carbohydrate_fermentation_and_absorption
Válasz erre 

Bazsi 2010.04.14. 09:58:55

@kukulkan "...nem feltétlenül csak azok az egyedek szaporodnak sikeresen, akiknek a legmagasabb a fitneszük." Szerintem azokra az egyedekre mondjuk, hogy magas a fitneszük, amelyek sikeresen szaporodnak. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy nagyon sok minden jelenthet evolúciós előnyt, akár a kisebb agy vagy az apró, működésképtelen szem is. Gondolom, te arra utaltál, hogy ma az emberek között a csípőficammal születettek és a rövidlátók is annyi gyereket vállalhatnak, amennyit csak akarnak. Szerintem ez csak annyit jelent, hogy ezek a tulajdonságok az ember mostani környezetében nem jelentenk hátrányt tehát nem csökkentik a "fitneszt". Egyébként mi lehet az előnye annak, hogy egy baktérium képes a horizontális gén-transzferre? Gondolom, nem képes eldönteni, hogy az adott gén hasznos-e számára vagy sem. Nem olyan ez mintha a mutáció valószínűsűgét növelné?
Válasz erre 

att 2010.04.14. 18:26:19

Re: Bazsi@10 A horizontális géntranszfernek szerintem pont az a szerepe, hogy megnöveli a változatosságot. A bacik ugyanis nem tudnak két szülőtől géneket összeszedni, csak egytől (mivel osztódással szaporodnak). De nem vagyok biológus, úgyhogy majd dolphin kijavít, ha tévedek :)
Válasz erre 

Pety91 2010.04.14. 22:29:26

@dolphin Köszi szépen, így már tiszta. Eddig is kerestem a wikin csak a vastagbélnél nem részletezték a felszívódást meg ez még a biosz könyvemben sem volt leírva, de legalább még egy dolog tisztázva lett az érettségi előtt! :)
Válasz erre 

kukulkan 2010.04.16. 11:56:51

@dolphin: Igen, eredetileg erre gondoltam én is, ugyanakkor az elegendő mennyiségű tej kvázi elegendő mennyiségű húst (tehén, kecske, stb. - attól függően milyen állatokat tartottak - formájában) is feltételez, márpedig ez esetben felmerül a kérdés, hogy miért szorultak volna rá őseink annyira egy ínséges időszakban, hogy tejet igyanak, ha egyszer húst is ehettek? Ezzel persze - félreértés ne essék - egyáltalán nem azt akarom mondani, hogy nem valamiféle szelekciós esemény történt (távol álljon tőlem), én csupán magát a forgatókönyvet nem tudom igazán elképzelni, minthogy ugye egy akármilyen emberi populáció esetében csak nem egészen ugyanúgy zajlanak az események - már a jelentős életmenet különbségek miatt sem -, mint mondjuk mikor olyan baktériumegyedek evolválódnak, amelyek nem csak x, hanem y szubsztrátot is le bírják bontani, és ezzel jelentős szelekciós előnyt élveznek a többi egyeddel szemben. @Bazsi: Igen ám, ez azonban felveti a kérdést, hogy jelenleg akkor hogyan zajlik az ember természetes szelekciója? Kik azok, akik ma szelekciós előnyt élveznek? Milyen jellegek számítanak adaptív értékűnek? Egyáltalán beszélhetünk ma ilyen jellegekről? És ha igen, akkor ezeknek vajon megadatik-e a "lehetőség" hogy generációról generációra egyre több egyed rendelkezzen velük ha egyszer a szaporodási szokásaink olyanok, amilyenek?
Válasz erre 

Ismeretlen_100039 2010.04.16. 17:44:19

"az elegendő mennyiségű tej kvázi elegendő mennyiségű húst (tehén, kecske, stb. - attól függően milyen állatokat tartottak - formájában) is feltételez, márpedig ez esetben felmerül a kérdés, hogy miért szorultak volna rá őseink annyira egy ínséges időszakban, hogy tejet igyanak, ha egyszer húst is ehettek?" A tehenet minden nap megfejheted, de ha levágod, akkor elég korlátos ideig tart ki a hús, amit nyersz belőle. Ha jön az ínséges idő, sokkal később kényszerül levágni az állatot az a család, aki a tejet is képes fogyasztani. Másrészt a tejből felvett kalcium segíti a csontok fejlődését és erősségét, így akár testileg is fejlettebb, és harcban, balesetben a töréseknek, zúzódásoknak ellenállóbb lehet a tejfogyasztó.
Válasz erre 

Ismeretlen_100039 2010.04.16. 17:59:34

"Igen ám, ez azonban felveti a kérdést, hogy jelenleg akkor hogyan zajlik az ember természetes szelekciója?" http://www.indavideo.hu/video/Hulyek_Paradicsoma_Idiiocracy/ ;)
Válasz erre 

SexComb 2010.04.16. 19:41:09

Kukulkan: Egy tehén nagyon kevés szénából is ad naponta tejet, ha levágták, a húst legföljebb egy-két napig tudták eltartani, ha fejték kitartott egész télen át. Ha utánaolvasol, a Holodomor idején 1932 -ben azok a családok élték túl az éhínséget, akiknek tehenük volt, bármilyen vacak is, mert egy tehén gyakorlatilag bármilyen növényi anyagot képes iható tejjé alakítani. Ez óriási előny éhínség idején. Főleg akkor, ha meg is tudod inni azt a tejet.
Válasz erre 

feri 2010.04.18. 10:28:52

Akkor azt is meg lehetne oldani, hogy a laktóz lebontásáért felelős enzimet kódoló gént juttatjuk be egy baciba ami a gyomorban éldegél? Így lehetne pótolni a laktózérzékenyek enzimhiányát.
Válasz erre 

SexComb 2010.04.18. 18:16:56

feri: A gyomorban nem túl sok baci él meg, mivel erősen savas. Én inkább azon gondolkodtam, hogy cellulózbontó bacival kellene fertőzni a népet, azonnal emészthetővé válna a széna, a szalma, vagy bármilyen növényi anyag.
Válasz erre 

tamaskodo 2010.04.18. 18:47:27

"Akkor azt is meg lehetne oldani, hogy a laktóz lebontásáért felelős enzimet kódoló gént juttatjuk be egy baciba ami a gyomorban éldegél? Így lehetne pótolni a laktózérzékenyek enzimhiányát." Sajnos nem igy mmukodik. A laktoz lebontasert felelos gen (lacZ gen, beta galaktozidaz enzim) ott van a leggykoribb belben elo bakteriumban (E. coli). Ez nem csak nem potolja az enzimhianyt, de meg sulyosbitja is a helyzetet.
Válasz erre 

kukulkan 2010.04.19. 13:48:01

@Avatar78, @SexComb: Oké, ez így valóban logikus.
Válasz erre 

Ismeretlen_157616 2010.04.20. 19:08:32

biztos van lacz a bélben lévő e coliban? a laborban használatos törzsekben tuti nincs, különben elég szarul működne a kék-fehér szelekció.
Válasz erre 

Ismeretlen_10065 2010.04.20. 20:23:57

http://en.wikipedia.org/wiki/Lac_operon
Válasz erre 

tamaskodo 2010.04.21. 04:17:36

karcsixxx:"biztos van lacz a bélben lévő e coliban? a laborban használatos törzsekben tuti nincs, különben elég szarul működne a kék-fehér szelekció." Biztos. A kek-feher szelekciohoz lac- mutans bakteriomot szokas hasznalni. A laborban vannak ilyen torzsek IS, den nem minden labor-coli lac minusz. Szakmai trukk: a kek-feher szelekcio mukodhet vad tipusu lac+ bakteriummal is, ha megoldod, hogy a kromoszomalis lac operont ne indukald, de a plazmidon levo mukodjon (Xgal-t hasznalsz, IPTG nelkul). Akkor a feher helyett nagyon halvanykek lesz a negativ, es sotetebb kek a pozitiv.
Válasz erre 

Sexcomb 2010.04.21. 05:54:05

karcsixxx: Nézd meg a törzsed részletes genotípusát, ott lesz benne pontosan a deléció, ami működésképtelenné teszi a lac operont.
Válasz erre 
Mégsem
Mégsem

Megjegyzés:
Facebook

Mijez

A Kritikus Biomassza egy főként biológusokból álló baráti társaság blogja, ahol megmondjuk a véleményünket mindenféle biológiával kapcsolatos témáról és nemcsak...

Keresés

impakták

Utolsó kommentek

  • fuhur: Szerintem az áránál fontosabb kérdés a tű bisszahúzásának a hibaszázaléka. (2022.04.27. 18:53) L-SOMA a gyomorinjektáló kapszula
  • Untermensch4: @lpt1: "milyen érdekes ez a sok GMO-hülye, aki veled szembe jön az autópályán, nem?" Mikor Berta néni elindult a családi autós kirándulásra, már majdnem sikerült körültáblázni a környező utcákat "ló... (2021.04.29. 21:41) Hogyan duplázhatnánk meg a magyar GDP -t?
  • Untermensch4: @Sexcomb: Offtopic de talán érdekel: raketa.hu/meglepo-de-a-jovoben-talan-ugyanazzal-a-gyogyszeres-eljarassal-lehet-kezelni-az-elhizast-es-az-anorexiat (2021.04.29. 21:41) Hogyan duplázhatnánk meg a magyar GDP -t?
  • Sexcomb: @lpt1: Igen, mindenhol tilos ilyesmit vetni. Ez lenne benne a kitörési lehetőség. Olyan piacra elég nehéz betörni, amit már száz országban művelnek. Az USÁ -ban bebukott? Mikor? Az engedélyezett G... (2021.04.06. 18:41) Hogyan duplázhatnánk meg a magyar GDP -t?
  • lpt1: Tehát a világon sehol sem fut ez a biznisz. "Kínában is tilos GMO -kat vetni. Sőt, a kínai GMO szabályozás semmivel sem lazább, mint az EU -s." Na meg az USA-ban is bebukott, milyen érdekes ez a sok... (2021.04.06. 18:36) Hogyan duplázhatnánk meg a magyar GDP -t?
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • fuhur: Szerintem az áránál fontosabb kérdés a tű bisszahúzásának a hibaszázaléka. (2022.04.27. 18:53) L-SOMA a gyomorinjektáló kapszula
  • Untermensch4: @lpt1: "milyen érdekes ez a sok GMO-hülye, aki veled szembe jön az autópályán, nem?" Mikor Berta n... (2021.04.29. 21:41) Hogyan duplázhatnánk meg a magyar GDP -t?
  • Tony Multh: Kedves Kalmár Éva, azt kérdezem, hogy a kb 10 évvel korábbi cíkke óta miként látja ma, 2021-ben a ... (2021.03.25. 18:55) Ketogén diétával a rák ellen?
  • glantos70: Érdekes cikk, köszi! (2021.03.05. 21:05) Miért egyenlőtlen a Lyme-kór fertőzések eloszlása?
  • bölcsbagoly: Igen, le volt játszva, mivel a pteroszauruszok - akár a dinók - képtelenek voltak megvédeni a tojá... (2021.03.04. 19:59) Mit eszik egy igazi sárkány?

Facebook

Tovább a Facebook-ra

YouTube csatorna

Címkék

#geekemberek (1) abiogenezis (2) adathordozás (1) adhd (1) agouti (3) agy (5) aids (2) alex (1) alkohol (3) áltudományok (6) alvas (1) anatómia (10) antibiotikum (9) antidepresszáns (1) antipszichotikum (1) antitest (1) anyatej (1) archeogenetika (2) astyanax (4) atavizmus (1) autofágia (1) baktérium (11) ben goldacre (4) biobulvár (56) biodizájn (11) biohacking (2) biokémia (3) biotechnológia (10) biotrial (1) bmp (1) bőr (1) bt toxin (11) burgess shale (1) cannabis (1) carl zimmer (1) cb10 (11) cb10-retro (3) cc-by 4.0 (1) chemoton (1) cichlid (1) cliff tabin (1) craig venter (3) CRISPR (12) csalánozók (1) csigák (1) csokeveny szervek (13) ctvt (1) cukorbetegség (1) daganatok (5) david kingsley (6) deextinkció (2) denevér (4) denisova (3) devbio101 (12) dezinformáció (3) diybio (1) DNS (17) dohanyzas (1) domesztikáció (3) dopping (1) Drosophila (1) ebola (2) ediakara fauna (2) élethossz (1) élet és tudomány (73) elsevier (1) embryo (10) endocannabinoid (1) epigenetika (3) értelmes tervezés (13) értem (12) érzékelés (1) etika (1) evodevo (86) evolúció (12) evolucio (168) exobiológia (1) fajképződés (4) fehérje (4) fejlábúak (2) fgf (1) filmkritika (2) first peoples (2) flagellum (2) fossziliák (25) fotók (1) foxp2 (5) gene-drive (1) génexpresszió (8) genomok (13) gensebeszet (80) génterápia (4) george church (10) geospiza (2) gépház (3) gmo vita (112) gomba (9) greenpeace (10) gyógyszerkísérlet (7) h1n1 (1) hal (1) halak (2) hangya (1) háziasítás (7) hgt (10) hiv (3) homeopatia (5) homo floresiensis (5) homo naledi (1) homo neanderthalis (13) homo sapiens (6) hox (19) hülyeség (3) human (49) idegelettan (8) illúziók (1) immun (9) impakták (11) influenza (1) intelligens tervezés (15) intelligent design (15) ismeretterjesztés (3) járvány (7) kabóca (1) karotenoid (1) kérészek (1) ketogén diéta (1) kettős hélix (1) kettős spirál (1) kezdőknek (5) kitlg (2) klíma (4) kolónia (1) konvergens evolúció (4) könyvajánló (16) környezetvédelem (6) kozmetika (1) kreacionizmus (17) kromoszómák (1) kutya (14) lamarck (1) látás (4) lebontó folyamatok (1) lovak (4) lúgosítás (2) macska (5) madar (2) magnetorecepció (1) malária (1) malaria (1) mamut (3) march for science (1) matemorfózis (1) mc1r (11) meetup (34) melanizmus (1) membracidae (1) méreg (3) mezőgazdaság (1) mikrobiológia (19) mikrobióm (2) mikroRNS (3) mimikri (1) mintázatok (18) modszerek (3) molekuláris gasztronómia (19) mooc (4) mosaicscience (2) mta (3) műanyag (2) myostatin (2) négyes hélix (1) neil shubin (2) neurobiológia (4) nipam patel (1) nobel díj (7) növénybiológia (4) nyelvkészség (1) ökológia (3) olimpia (1) oltások (10) oltványozás (3) ölveczky bence (1) onthophagus (4) opszin (4) optogenetika (1) öregedés (3) organoid (1) öröklődés (13) orvoslás (3) őssejt (9) oxitec (1) paleontológia (1) paleo diéta (6) papagáj (2) parabiózis (1) paraziták (4) peromyscus (3) peter grant (2) pettyesaraszoló (2) pigmentáció (1) pinty (6) placebo (1) polio (2) probiotikum (1) pszeudogének (7) pszichedelikumok (1) pterosaurus (1) puhatestűek (2) ragályos rák (1) rákkutatás (17) rasszizmus (3) regeneráció (2) rendezetlen fehérjék (1) rendszertan (1) retrogén (5) richard lenski (4) RNS (5) rosemary grant (2) rovarok (1) sarlatánok (2) SARS-CoV-2 (1) sean b carroll (2) sejtosztódás (2) shh (1) shinja jamanaka (1) shinya yamanaka (1) snowball (2) specáció (1) steve horvath (1) sügérek (2) szekvenálás (1) szem (14) szendi gábor (6) szépségipar (1) szex determináció (3) szimuláció (1) szintetikus biológia (4) szúnyogok (1) tájékozódás (1) tánc (2) táplálkozástudomány (18) tarsadalom (7) TDCS (1) természetfilm (1) tiktaalik (1) tim hunt (1) többsejtűség (2) toxoplasma (3) transzpozon (3) tudkom (11) tudomány történet (8) tudpol (15) tükörteszt (4) tüskéspikó (3) űrkutatás (1) végtagfejlődés (3) velőléc (1) vércsoportok (1) vírusok (3) viselkedés (7) werner szindróma (1) wnt (1) wolbachia (7) zika (1) Címkefelhő

Archívum

  • 2022 május (1)
  • 2022 február (2)
  • 2021 március (2)
  • 2021 február (3)
  • 2020 december (1)
  • 2020 október (1)
  • 2020 augusztus (2)
  • 2020 július (7)
  • 2020 június (4)
  • 2020 május (3)
  • 2020 április (1)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Creative Commons

Creative Commons Licenc

Egyéb

evolúció, biológia, genetika, fejlődéstan, kreacionizmus, intelligent design, intelligens tervezés, áltudományok, biology, genetics, evolution
süti beállítások módosítása
Dashboard