CB_banner_new.jpg

Utolsó kommentek:

fordulo_bogyo 2017.06.18. 20:54:35

@Karinthy-paradoxon: hibas a cikk logikaja, a szokasos fekete hattyus rettegtetes szol belole.

Bejegyzés: Ezt gondoljátok a genomszerkesztésről

Karinthy-paradoxon · http://www.alltrials.net/ 2017.06.05. 22:24:00

Erről a hírről lehetne kérni egy blogposztot / értelmezést?

#CRISPR #Validation

Wired: "Crispr’s Next Big Debate: How Messy Is Too Messy?"
www.wired.com/2017/06/crispr-mutations/

"...WHEN IT COMES to Crispr, the bacterial wünderenzyme that allows scientists to precisely edit DNA, no news is too small to stir up some drama. On Tuesday morning, doctors from Columbia, Stanford, and the University of Iowa published a one-page letter to the editor of Nature Methods—an obscure but high-profile journal—describing something downright peculiar. About a year ago, they used Crispr to edit out a blindness-causing genetic defect in mice, curing two of their cohort. Later, they decided to go back and sequence their genomes, just to see what else Crispr did while it was in there.

A lot, it turned out. With their method, the researchers observed close to 2,000 unintended mutations throughout each mouse’s genome, a rate more than 10 times higher than anyone had previously reported. If that holds up, Crispr-based therapies are in for some serious trouble. No one wants to go in for a vision-restoring treatment, only to wind up with cancer because of it.
..."

Bejegyzés: Ezt gondoljátok a genomszerkesztésről

fordulo_bogyo 2017.05.09. 09:23:00

@Monsun0704: Mibol gondolod azt (szerintem tevesen), hogy pont husz darab termelodik?

Bejegyzés: Nem értik 7. - Re:Re: Csökkenthetetlen komplexitás

Monsun0704 2017.05.07. 14:53:26

@fordulo_bogyo: Valami csak szabályozza, hogy pl. pont húsz darab termelődjön az adott fehérjéből?

Bejegyzés: Nem értik 7. - Re:Re: Csökkenthetetlen komplexitás

fordulo_bogyo 2017.04.25. 15:11:55

@Monsun0704: Mire gondolsz? Mifele osszeszerelo mechanizmus?
" Nem csak a fehérje kifejlődését szabályozó génre van hozzá szükség – baktériummotort precíz összeszerelő mechanizmus illeszti össze, ami koordináltan és időzítve működik. "

En ugy tudom, hogy azok a feherjek spontan szervezodnek, annak ossze, egyszeruen diffuzioval kerulnek a helyukre, veletlenszeru sodrodasuk kozben talalkoznak es ha talalkoztak, akkor osszekapcsolodnak.
Nincs sem tervezo, sem kivitelezo, szerelo.

Bejegyzés: Nem értik 7. - Re:Re: Csökkenthetetlen komplexitás

Monsun0704 2017.04.17. 17:57:51

@Monsun0704:

Ezt fáradtan írhattam, de e helyett " Nem csak a gének kifejlődését szabályozó génre van hozz szükség" ezt akartam írni: " Nem csak a fehérje kifejlődését szabályozó génre van hozzá szükség"...

Bejegyzés: Nem értik 7. - Re:Re: Csökkenthetetlen komplexitás

Monsun0704 2017.04.16. 13:38:40

A cikkből:

"Kukacoskodás Megelőzésére: Megnéztem és a S. typhimurium és az E. coli FlgH fehérjéje nem azonos, az aminosavsorrendjük kb tíz százalékban különbözik."

Aztán:

"GF abból indul ki, hogy más baktériumok ostorai más fehérjéket is tartalmaznak. De ha megnézzük a www.uniprot.org adatbázist, érdekes dolgokat találhatunk. Kikerestem az E. coli FlgD fehérjéket, az eredmény az alábbi képen látható. A különböző E. coli törzsekben ugyanis ugyanúgy eltérnek egymástól például az FlgD fehérje szekvenciái, nyilván nem nyolcvan százalékban, de így is találtam tíz különböző E. coli FlgD fehérjét, amik egészen pontosan tizenkét aminosavnál térnek el egymástól."

Akkor honnan veszed, hogy GM példája két különböző baktériumot "mixelt" össze, és nem egy általad ismeretlen E. coli tanulmányból származik?

"Tehát az eredeti kérdésem még mindig áll: Ha az E. coliostora a tervező egyik alkotása, akkor miért van belőle ennyi különböző?"

Talán a mutáció miatt, biztosan hallottál már róla. Egy fehérje megfelelő működése általában csak a molekula egy szakaszának az aminosav-sorrendjén múlik, a többi része variálódhat, megváltozhat. Ha a mutációk nem érintik a fontos részeket, az új változat replikációi ugyanolyan hatófokkal szaporodnak tovább,mint az eredeti, ezért nem lehet megállapítani, a sok ismert változat közül melyik volt az eredeti. Nem is fontos.

"Ha kialakul a P gyűrűt kialakító FlgI fehérje, ez jelentősen növeli az ostor hatékonyságát,"

Persze, mert ez csak úgy megy, ugyebár, olyan egyszerűen. Aztán meg az L gyűrű is. Nem vagyok meggyőződve arról, hogy ilyen lehetséges. Nem csak a gének kifejlődését szabályozó génre van hozz szükség – baktériummotort precíz összeszerelő mechanizmus illeszti össze, ami koordináltan és időzítve működik. Egy igazán jó gondolati modellnek tehát azt is el kellene magyaráznia, hogy az összeszerelő mechanizmus miként "tanulja" meg a helyére pakolni az Flgl fehérjéket. Számomra egy ilyen összetett változás irányítatlan kialakulása nagyon meredek feltételezés.

Bejegyzés: Nem értik 7. - Re:Re: Csökkenthetetlen komplexitás

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2017.03.25. 15:06:00

Szakító szilárdság téma. Legyen a valamelyik acélé pont akkora mint a pókselyemé. Csináljunk mindkettőből egy nagyon hosszú szálat, olyan hosszút hogy a saját súlya alatt mindkettő elszakadjon. Melyik volt a hosszabb? A pókselyem. Mert a sűrűségét ugyan nem tudom, de az igen valószínű hogy az acélénál kisebb. Szóval szerkezeti anyagként a szakító szilárdság mellett a sűrűség is fontos tulajdonság.

Bejegyzés: Mire jó a GMO? 30. Pókselyem újratöltve

dolphin · http://adlibitum.hu 2017.02.21. 10:53:53

@gbsz: Tisztelt Gyepjes Gabojsza, megtörtént. Elnézést. Egyébként az utóbbi bő egy évben a kép nem is látszott, mert a blog.hu-ra történő költözést követően megtörténő dizájnváltásban a régi képbeillesztő kódok nem működtek.

Bejegyzés: Szép, de rossz

gbsz · http://www.gabojsza.hu/ 2017.02.21. 10:42:37

Tisztelt blogíró,
A fenti cikkhez illusztrációként használt paradicsomos fotó (itt: criticalbiomass.blog.hu/2012/w28) gasztroblogomról származik (www.gabojsza.hu/2007/09/des-erdly.html) azt engedély és forrás megjelölés nélkül használja. Mint azt a blogon jól látható helyen közzétettem, „A blogon található bármely receptet, fotót és írást kizárólag az írásos beleegyezésemmel lehet részben, vagy egészben közölni, vagy bármilyen módon publikációkban felhasználni. Fentiek megsértése jogi következményeket von maga után!”
Felhívom figyelmét, hogy a blogokban közzétett fotók és egyéb írások szerzői védelem alá eső szellemi termékek, melyek engedély nélküli felhasználását, sokszorosítását és terjesztését a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. tv. tiltja. Jogainak megsértése esetén a szerző a jogsértővel szemben polgári jogi igényt támaszthat, a fenti törvény, valamint a Ptk 86-87 §-aiban foglaltak szerint, a bűncselekmény pedig 2 évig terjedő szabadságvesztéssel súlytható.
A jogi lépések elkerülése érdekében ezennel felszólítom, hogy azt 2017.február 28-ig távolítsa el.
Üdvözlettel: Gyepes Gabojsza, a fotó készítője

Bejegyzés: Szép, de rossz

unpopular.puffin 2017.01.23. 21:10:17

Alsó linknek hibás az eleje. Bekerült egy szóköz, meg kimaradt a :

Bejegyzés: Nemváltoztató patkányok

fordulo_bogyo 2017.01.21. 19:28:55

@gojibogyo: Nem a burgonya, hanem a rez es cink az ami fogyoeszkoz ebben az elemben... Kerdezd meg, mennyiert adjak a ket elektrodot, es azok mennyi ideig szolgaltalnak aramot...
Nem a krumpli. Kozonseges sos vizben is ugyanigy mukodnek.

Bejegyzés: Lehet, hogy a jövő útjait világító fák fogják szegélyezni, de nem a közeljövőét

gojibogyo 2017.01.19. 07:46:19

@gojibogyo: meglepetéssel olvastam - nem ellenőriztem

Egyetlen krumplival egy hónapig égethetünk egy LED égőt. Hihetetlen, de IGAZ!
Világ2016/04/12

2.4k
Megosztás
Share
Tweet
Tudtad, hogy egy krumpli segítségével akár egy kisebb szoba világítása is megoldható?

krumpli1

A kutatók szerint a minimum 8 percig főzött burgonya akár hetekig is szolgáltathatja az áramot egy LED-es lámpához. Az állítást nagyon egyszerűen le lehet tesztelni akár most rögtön.
A burgonyából készült elemet az izraeli Yissum cég fejlesztette ki, és ingyen adná át azon országok lakóinak, ahol még mindig nincsen elektromos áram. A jeruzsálemi kutatók olcsó és környezetbarát módszert találtak fel, melyet mi magunk is kipróbálhatunk otthon.

Haim Rabinovitch szerint egy előzőleg megfőzött, vastagabb burgonyaszelethez, ha egy réz katód, és egy cink anód lapot rögzítünk, akkor szinte ingyen juthatunk áramhoz. Bebizonyították, hogy ezzel a módszerrel akár egytizedével csökkenthető az áramfogyasztás azokban a háztartásokban, ahol energiatakarékos égőt használnak.

Egy krumpli segítségével akár negyven napig is képes működni egy LED-izzó, ennyi idő alatt pedig lényegesen spórolhatunk az árammal.

Bejegyzés: Lehet, hogy a jövő útjait világító fák fogják szegélyezni, de nem a közeljövőét

Untermensch4 2017.01.13. 07:06:22

@Timár Lénárd: Nem szívügyem a francia forradalom (tudom ám hogy kulturális szempontból nagy jelentőséggel bír napjainkban), örülök ha többet/jobban tudok mint korábban. Ahogy fentebb írtam is. Félresikerültségemről meg van egy vázlatos elképzelésem de offtopic lenne. :)

Bejegyzés: Mire jó a GMO? 30. Pókselyem újratöltve

Timár Lénárd 2017.01.12. 18:06:34

@Untermensch4: Attol még nem vagy félresikerult, csak be legyenek illuzioid hogy az, amit a francia forradalomrol irtal 1. Valaha is megegyezett a tudományos közfelfogassal. 2. Minden erofeszités ellenére kozeliteni sem sikerult hozzá. 3. Most már nem is nagyon torekszenek rá (lásd atlasz botrany)

Bejegyzés: Mire jó a GMO? 30. Pókselyem újratöltve

Untermensch4 2017.01.09. 21:50:51

@Timár Lénárd: Nem vagyok sértődékeny típus. Öten nem tudtak rábeszélni hogy sértődjek meg arra aki idiótának és fogyatékosnak titulált hónapokon át. mert sztem érthető volt a felindultsága. :)
Egyébként mivel én is a "magyarországon világhírű" oktatásunk félig selejt terméke vagyok csak most kezd összeállni a kép, igazából hasonlót próbáltam már korábban mondani intuitíven (mert abból több van mint tudományos színvonalú műveltségemből, a szaknyelvvel sincs bajom, nem tudom jól használni, kivéve néha...) :) mint amit te Sexcomb-nak, csak én arról a végéről fogtam fel a problémát hogy ha a probléma politikai/vallási (mert nem a racionális, felhasználási, hozamnövekedési és egyéb érvek mentén zajlik a "vita") akkor vicces lenne "gmo-páti vallást" kreálni. Tűz ellen ellentűz... :) Te meg értelmesen és érthetően leírtad a helyzetet.
A pangeás írást nemrég olvastam, arról ugrott be india... :)
Szóval nem sértődök hanem örülök. :) Ilyen különc vagyok hogy ha vki miatt/segítségével többet vagy jobban tudok vmit (vagy rájövök hogy korábban vmit rosszul tudtam) akkor örülni szoktam, régi rögeszmém hogy jó érzés legyőzni a kognitív disszonanciát, főleg magunkban. :)

Bejegyzés: Mire jó a GMO? 30. Pókselyem újratöltve

Timár Lénárd 2017.01.09. 18:08:11

@Timár Lénárd: "ez társadalmi-politikai kérdés, amit ezzel lehet megoldani, nem tudományos módszerekkel." A tudománypolitika is politika (tudom, hogy a magyar természettudósok általában nem nagyon szeretik elismerni ezt valamilyen okból). És nem tudomány.
Más megközelítés: Na jó, tömény pszichológiai machinációval (nem a marketing-félékkel, hanem agymosással stb.), tudatmódosítók bekeverésével az ivóvízbe, és hatalmi erőszakkal valószínűleg mégis, viszont mint írtam, én azért hiszek olyan mítoszokban, mint felelősség, szabadság, egyenlőség stb. Így elfogadhatatlanok számomra. Feltehetőleg egyetlen másik itteni vitapartnerem sem egyezne bele ezekbe.

Bejegyzés: Mire jó a GMO? 30. Pókselyem újratöltve

Timár Lénárd 2017.01.09. 18:03:54

@Untermensch4: Francia forradalom: nem, újkor. India: az tényleg ellátási probléma volt, mert a szubkontinens másik részén jelentős felesleg volt, más kérdés, hogy ezt néhány ok miatt nem tudták odaszállítani, ahol szükség volt rá (erről egyébként a pangeások írtak most egy bejegyzést). Ezen egy 20%-os GMO növény sem tudott volna segíteni (mert időjárási körülmények olyanok voltak). A jó szervezés viszont igen.
Ha pedig a szaknyelvvel van bajod (zavar stb.), akkor kérlek fordulj az MTA-hoz, hogy akkor mást
(Mert éhínség nem volt Franciaországban, sokan éheztek, de ők már korábban és számuk folyamatosan csökkent a művelési módszerek változása miatt, még többen voltak azok, akiket ma
úgy neveznénk, hogy "hiányosan táplálkoztak". Viszont ezek száma, mint írtam, nem volt jelentős - a kenyérgabona-termelésen alapuló Franciaországban tavasszal érthető okokból amúgy is kevés gabona volt mindig, mert a téli tartalékok már kifogyóban voltak, nem volt viszont még beérve az új. Ezért mindig emelkedett az ára, amely Párizst és a központi régiót érintette elsősorban. Viszont ez minden európai országban így volt, Hollandiát - amely ekkor is már inkább külföldről szerezte be - és talán Angliát - itt tényleg a mezőgazdaság fejlődése miatt - kivéve. Amely eléggé "felfokozta" általában a közhangulatot Párizsban, mert többet kellett fizetni a kenyérért - mert ez és a liszt ára volt az, amely az embereket érdekelte, nem a gabonáé - , de ennek oka szezonális volt, mindig visszament az új gabona beérése után. Na mármost, vagy csak ez volt az oka, vagy hogy az előző év miatt a termés mennyisége az említett régióban - meteorológiai okok miatt - eleve kevesebb volt valamivel a megszokottnál. Ezt viszont korábban - és később is! - megoldották úgy, hogy Franciaország - Európa egyik legnagyobb területű állama ekkor és viszonylag jó közlekedési rendszerrel rendelkezett - más részeiből pótolták, sikeresen, általában állami szervezéssel.* Kimondott vészhelyzet nem volt, de erre szervezték rá a rendi gyűlést (amely tovább növelte az árakat: több fogyasztó).
Ez tehát egyszerű ellátási zavar volt, nem éhínség vagy éhséglázadás. (Mert volt liszt, volt kenyér, csak kissé megdrágult - nem nagyon és nem annyira, hogy sok embernek, akinek eddig nem, gondot okozott volna a hozzájutás, illetve hogy akiknek eddig is, azok meg nem tudták volna beszerezni. Vszeg nem lett volna túl jó ötlet Guiness-rekord méretű palacsintát sütni, de ekkor senki sem készült erre.
*Az árak egyébként a nyár folyamán csökkenni kezdtek.
"Marxista tankönyv": Írtam, hogy te onnan vetted? Csak azt, hogy ez egy olyan, ezerszer megcáfolt és elavult tudományos elmélet, ami emiatt gyökeresedett meg a közgondolkodásban. Mert amit írtál, az az. (Másrészt meg igen, vszeg onnan vetted, de nem tudtál róla. Viszont a - már nem annyira - siralmas magyar ismeretterjesztés- és - ez utóbbi pedig egyre inkább ilyen lesz - oktatás már tényleg offtopic.
De látom, hogy elevenedre tapintottam, ezért erre nem kell válaszolnod, vagy ha mégis, akkor én nem fogok, mert nem akarlak politikai meggyőződésedben megsérteni.)

Bejegyzés: Mire jó a GMO? 30. Pókselyem újratöltve