HTML

Mijez

A Kritikus Biomassza egy főként biológusokból álló baráti társaság blogja, ahol megmondjuk a véleményünket mindenféle biológiával kapcsolatos témáról és nemcsak...

Utolsó kommentek

  • alte trottel: Köszönöm, sokat segítettetek! (2015.06.18. 20:54) Könyvhét - 2015.
  • Untermensch4: @Piere de La Croix: "Génszabályozásuk tartós megváltozása miatt a bántalmazott gyerekeknél később nagy a szorongás, a depresszió és más hangulati zavarok kockázata." Úgy tudtam hogy a bántalmazás és... (2015.06.17. 20:53) Könyvhét - 2015.
  • Untermensch4: @Tgr: @fordulo_bogyo: Csak hogy kerüljük a félreértést: Az alig érzékelhető külpolitikai vonalat leszámítva nem tartom jó ötletnek hogy így oldották meg a "visszaállamosítást", akkor tartanám jó üzl... (2015.06.17. 20:53) Már jönnek is a genetikailag módosított emberek?
  • Piere de La Croix: @alte trottel: Nem vagyok biológus, de ahogy olvasom, a cikk pusztán "csak" arról szól, hogy gyermekkorban (még mielőtt a "felnőtt" hormonháztartás kialakulna) bántalmazott emberek stresszhormonszin... (2015.06.16. 19:44) Könyvhét - 2015.
  • alte trottel: Elnézést, hogy ide szúrom be, de egy vitában mint tromfot dobta be enyhén szólva épp, hogy nem analfabéta ezt a cikket: www.elitmed.hu/ilam/hirvilag/traumak_hatasara_megvaltozik_a_dns_molekula_meti... (2015.06.15. 19:25) Könyvhét - 2015.
  • Utolsó 20

Friss topikok

Facebook

YouTube csatorna

Címkék

abiogenezis (2) adhd (1) agouti (3) agy (3) aids (2) alkohol (2) áltudományok (4) alvas (2) anatómia (8) antibiotikum (6) antidepresszáns (1) antipszichotikum (1) anyatej (1) astyanax (4) atavizmus (1) baktérium (8) ben goldacre (4) biobulvár (41) biodizájn (8) biokémia (2) bt toxin (10) cannabis (1) chemoton (1) csigák (1) csokeveny szervek (12) cukorbetegség (1) daganatok (3) deextinkció (1) denisova (2) devbio101 (7) DNS (12) dohanyzas (1) ebola (1) élet és tudomány (46) elsevier (1) embryo (10) epigenetika (2) értelmes tervezés (13) értem (12) érzékelés (1) evodevo (52) evolucio (111) exobiológia (1) fajképződés (1) fehérje (4) fgf (1) filmkritika (2) flagellum (2) fossziliák (14) fotók (1) foxp2 (5) génexpresszió (8) genomok (8) gensebeszet (47) george church (4) gépház (1) gmo vita (79) gomba (8) greenpeace (7) h1n1 (1) hal (1) hangya (1) háziasítás (6) hgt (9) hiv (2) homeopatia (5) homo floresiensis (5) homo neanderthalis (11) homo sapiens (2) hox (13) hülyeség (2) human (30) idegelettan (8) immun (8) impakták (8) influenza (1) intelligens tervezés (15) intelligent design (15) járvány (5) ketogén diéta (1) kettős hélix (1) kettős spirál (1) kimera (1) kitlg (2) klíma (4) kolónia (1) konvergens evolúció (4) könyvajánló (9) környezetvédelem (5) kreacionizmus (17) kutya (11) lamarck (1) lebontó folyamatok (1) lúgosítás (2) macska (1) madar (2) mamut (2) mc1r (11) meetup (31) memoria (1) méreg (3) mikrobiológia (16) mikroRNS (1) mintázatok (12) modszerek (4) molekuláris gasztronómia (17) mooc (4) mta (3) műanyag (2) myostatin (1) négyes hélix (1) neurobiológia (1) nobel díj (2) növénybiológia (1) ökológia (1) oltások (8) oltványozás (3) öregedés (1) öröklődés (11) orvoslás (1) őssejt (6) paleo diéta (5) parabiózis (1) peromyscus (3) placebo (1) polio (1) probiotikum (1) pszeudogének (6) pszichedelikumok (1) rákkutatás (10) rasszizmus (2) regeneráció (2) rendezetlen fehérjék (1) rendszertan (1) retrogén (4) RNS (3) rovarok (1) sarlatánok (1) szem (4) szendi gábor (6) szex determináció (3) szimuláció (1) táplálkozástudomány (16) tarsadalom (6) TDCS (1) természetfilm (1) transzpozon (1) tudkom (1) tudomány történet (6) tudpol (11) tükörteszt (4) velőléc (1) viselkedés (7) wnt (1) Címkefelhő

Creative Commons

Creative Commons Licenc

Könyvhét - 2015.

2015.06.05. 00:04 dolphin

Címkék: könyvajánló

konyvhet2015.png

A napokban startol a 86. Ünnepi Könyvhét, mi pedig, most már lassan hagyományos módon, egy könyvajánlós poszttal kedveskedünk nektek. Sajnos kicsit az is hagyomány hogy nem csak (sőt, elsősorban nem) magyar könyvekről van szó, ugyanis a nívós tudományos-ismeretterjesztő irodalomnak csak nagyon kis szelete kerül lefordítása évről-évre, így még mindig ott tartunk, hogy választhatunk, éveket várunk az igazán jó művek magyar változatáért, vagy egyszerűen megvesszünk angolul/németül/hollandul stb. Bár a BookDepository és Amazon világában ez már nem is akkora gond :-). (Mivel ez egy sokszerzős poszt, az egyes ajánlók végén ott találjátok, hogy melyikünk is írta az adott ajánlást.)

6 komment

Hogyan és minek "klónozzunk" "mamutot"?

2015.05.28. 09:26 dolphin

Címkék: mamut gensebeszet deextinkció

woolly-mammoth-model_82791_1.jpgKevés ma már nem élő állat képes annyi embert izgalomba hozni, mint a mamut. És valahogy az első befagyott mamutok felfedezése óta tartja magát a remény/vágy, hogy egyszer fel tudjuk majd támasztani ezeket a különleges, szőrös elefántokat.

Fél éve írtam ezekről a törekvésekről, illetve arról, hogy ezek közül is a legígéretesebb nem is annyira mamut-klónozással érne fel, mint egyszerűen az ázsiai elefánt "mamutosításával". (Közben a kolléga is írt erről röviden a ScienceMeetup blogján.)

Utóbbi azt jelentené, zanzásítva, hogy a mamut-genom ismeretében meg tudjuk mondani, hogy hol vannak azok a mutációk, amelyek megkülönböztették ezeket az egykor élt lényeket mai rokonaiktól, és ezeket a változásokat aztán bevinnénk az elefánt genomba; a sejteket felhasználnánk egy kiméra-elefánt létrehozására, és ha annak az ivarvonalába bekerülnek, akkor a következő generációban már részben "mamutosított" elefántok születnének.

8 komment

Brewing Bad: lassan ránkvirrad a házi morfintermelés kora

2015.05.26. 23:08 dolphin

Címkék: gensebeszet

morphine_vial.jpg

Az "Egy enzim-kapcsolt bioszenzor, amely lehetővé teszi, hogy élesztő glükózból (S)-retikulint állítson elő" nem tipikusan az a cím, ami sokakat lázba hozna. Mégis, a Nature Chemical Biology napokban megjelent cikke miatt főhet most a kábítószer-felügyelteken dolgozók feje, ugyanis a korábbi ismereteinkkel kiegészítve, a cikk által elmondottak alapján, hamarosan (elvileg) akár a sörfőzés egyszerűségével lehet házilag morfint készíteni. Onnan pedig már csak egy lépés az egyik legveszélyesebb morfinszármazék, a heroin.

1 komment

Már jönnek is a genetikailag módosított emberek?

2015.05.25. 23:26 dolphin

Címkék: human gensebeszet

tri_pronuclear.jpg

Futótűzként járta ma be a tudomány rovatokat, hogy kínai kutatók megcsinálták az első genetikailag módosított emberi embriókat, ahogy azt már hetekkel ezelőtt sejteni lehetett. A viszonylag obskurus Protein & Cell című szaklapban megjelent tanulmányt elolvasva, azonban egész biztos nem kell attól tartanunk, hogy holnaptól beindul az emberi génmódosítás nagyüzemben (bár úgy tűnik Kínában van valamiféle akarat erre). Sőt egyelőre ezek az eredmények, ahogy azt a Nature News-nak nyilatkozó kutatók is hangsúlyozták, inkább azt támasztják alá, hogy az egy hónappal ezelőtt meghirdetett moratóriumnak nagyon is itt van az ideje.

A két nagy szaklap, a Science és a Nature által is visszadobott cikk ugyanis a nagyfokú etikai aggályokon kívül is túl sok kérdést hagy nyitva. Amit talán a legfontosabb hangsúlyozni, hogy nem valódi, életképes (diploid) emberi embriókon zajlott a kísérlet, hanem olyan "selejtes", in vitro megtermékenyítési procedúrából (IVF) származó zigótákon, amelyeket két hímivarsejt is megtermékenyített, ezáltal másfélszer akkora a genetikai állományuk, mint egy normális egyednek, így biztos életképtelenek.

7 komment

Impakták - mea culpa

2015.05.20. 22:48 dolphin

Címkék: természetfilm cannabis pszichedelikumok impakták áltudományok

Nem voltam elég jó reklámozója saját termékemnek így már több hónapos lemaradást kell most gyorsan pótolnom, de akkor legyenek azért itt is meg:

 - két hónappal ezelőtt Szummer Csabával beszégettem a pszichedelikus szerek hatásairól és történetükről...:

Szólj hozzá!

Mire jó a GMO? 25. - Rizs

2015.05.19. 23:22 Sexcomb

Címkék: gensebeszet gmo vita

rizsimmun.jpgA növényekben is kifejezetten hatékony immunrendszer működik, amely megvédi őket a környezetükben hemzsegő mikróbák többségétől. A növényi kórokozók azok a különleges élőlények, amelyek valamilyen módon ki tudják cselezni egy-egy növényfaj védekezőrendszerét, ezek okoznak gazdasági károkat. Kézenfekvő módszer lenne növények immunrendszerét megerősítve védekezni a mezőgazdasági kártevők ellen, manapság ezek a beavatkozások már gyakorlatilag rutinfeladatnak számítanak. A mai példánk ismét Kínából származik, nem meglepő módon rizzsel dolgoztak a szerzők.

Egyszerűen fogtak egy baktériumokat felismerő fehérjét kódoló gént a lúdfűből, az AtEFR -t és a rizs genomba juttatva kifejeztették a rizsben. Ez után kipróbálták, hogyan viselik az Acidovorax avenae subsp. avenae baktériumfertőzést. Nem meglepő módon a transzgénikus rizsnövények nagyobb hányada élte túl a fertőzést (jobb oldali grafikon) és átlagosan magasabbra nőttek (bal oldali grafikon), mint a szülői törzs egyedei. Úgy tűnik a transzgén valamennyire megvédte a rizst ettől a baktériumfertőzéstől.

Ez egy újabb egyszerű megoldás, ami azonnal látható gyakorlati haszonnal jár. Újra Kínából.


Lu, F., Wang, H., Wang, S., Jiang, W., Shan, C., Li, B., Yang, J., Zhang, S., Sun, W., 2015. Enhancement of innate immune system in monocot rice by transferring the dicotyledonous elongation factor Tu receptor EFR. J. Integr. Plant Biol. n/a–n/a. doi:10.1111/jipb.12306

2 komment

A madárcsőr eredete

2015.05.19. 12:39 dolphin

Címkék: madar wnt evodevo fgf

sn-birdheads.jpgA Harvardon dolgozó Arkhat Abzhanov-ot már évek óta izgatja az arckoponya evolúciója. Hogy miként alakult ki, hogyan evolválódott/evolválódik egyes fajokban (posztdokként Cliff Tabin laborjában pintycsőr evo-devoval foglalkozott). Most az Evolution című újságban megjelent cikk egy kicsit nagyobb léptékű változásnak járt utána, hogy hogyan is alakult át a más gerincesek viszonylag kisméretű praemaxilla csontja, hogy a madarak jellegzetes alakú csőrét hozhassa létre.

1 komment

Budapest Science Meetup - Május

2015.05.12. 13:57 dolphin

Címkék: meetup

Új hónap, új hely - ezúttal a patinás Párisi Áruházban leszünk a Ustream jóvoltából. Gyertek!

Szólj hozzá!

Lehet(ne)-e ragályos a rák?

2015.04.28. 08:43 dolphin

Címkék: rákkutatás

vago_rak_ragalyos.jpgA mellékelt ábra pár héttel ezelőtt került fel az egyik Facebook csoportba és ugyan ott pillanatok alatt megszületett a helyes válasz (lásd alább) a felvetésre, azért az egykori kvízmester által felvetett kérdés nagyon is racionális és mindenképpen megér egy posztot.

Annál is inkább, mert nem teljesen triviális, hogy miért nem veszélyes (pontosabban elhanyagolhatóan veszélyes) a rák szempontjából a vérátömlesztés, illetve a természet nagy törvénye, hogy ami lehetséges, az - időnként - meg is történik, márpedig a "ragályos rák" lehetséges is, illetve időnként meg is figyelhető. De menjünk szép sorban.

A rák gyilkos természete pont abban rejlik, hogy a szervezet saját sejtjei válnak kvázi pszichopata, csak saját osztódásaikra koncentráló egységekké. Márpedig, mivel az "ellenség" belülről jön, az általában külső "ellenség" felkutatására szakosodott immunrendszer sokkal nehezebben tud a dologgal megbirkózni. (Nem véletlen, hogy a 2013-ban már az Év Áttörésének megválasztott rák-immunterápia kifejlesztése évtizedekig tartott.)

Az immunsejtek érésük során a csecsemőmirigyben (tímusz) hosszas szelekciós lépéseken mennek keresztül, egyrészt, hogy felismerjék azokat a sejtfelszíni molekulákat (MHC-I/HLA), amelyek révén a szervezet sejtjei "bemutatják" a bennük található fehérjék darabkáit, így az esetleges patogéneket is ("pozitív szelekció"), másrészt, hogy ha a sejtek csak normális fehérjéket mutatnak be, ne aktiválódjanak ("negatív szelekció").

Ennek köszönhetően a tímuszból kikerülő immunsejtek már nagy hatékonysággal képesek a sajátot a nem sajáttól megkülönböztetni, ami a korábban említett patogén-válasz mellett a kilökődési reakciók alapját is képezi: hiszen így ismeri fel az immunsejt, mi az ami saját és mi az ami nem (és ezért kell annyira gondosan megválogatni a donorokat a transzplantációk esetében). És bizony, a rákos sejtek ezen a szűrőn általában fennakadnak. Általában, de azt mint alább néhány állati és emberi példa mutatja majd, nem mindig.

9 komment

A "Tilcsákbea állatkísérleteket" mozgalom rémisztő ostobasága

2015.04.16. 08:58 dolphin

Címkék: human tudpol

rat-her_jpeg.jpg

Az a 2006. márciusi nap, amikor hat önkéntes bevonult egy londoni kórházba, hogy részt vegyenek a TeGenero német cég által kifejlesztett TGN1412 nevű, ellenanyag-alapú gyógyszer klinikai tesztelésének első fázisában, nem tűnt semmilyen szempontból különlegesnek. Maga az eljárás is teljesen rutin volt, senki nem várt semmi különleges eseményt, pláne nem azt hogy alig pár órával később, mind a résztvevők szervezete, mind a szélesebb tudományos közvélemény sokkban lesz az eredmények miatt.

A klinikai tesztek „egyes fázisa” röviden azt jelenti, hogy már évtizedes fejlesztésen túl levő szereket nagyon alacsony dózisban néhány tucat egészséges testalanynak beadják, hogy az esetleges mellékhatásokat felismerhessék. A TGN1412 egy olyan, ún. CD28 szuper-ellenanyag volt, aminek a feladata röviden az immunrendszer segítése lett volna reuma és B-sejtes leukémia esetében. Ezzel szemben a kezelt alanyokban váratlanul gyorsan az immunrendszer túlörgetéséhez vezetett, szinte kezelhetetlen „citokin-vihart” váltott ki, ami szervleállásához vezetett és egyik résztvevő esetében a kéz- és lábujjak amputációja is szükségesnek tűnt. Soha, senki nem tapasztalt hasonlót egyes fázisú klinikai teszten.

Hogy a TGN1412 esete a különleges (és horrorisztikus) kivétel legyen a klinikai tesztek történetében, amire mindenki felkapja a fejét, ahhoz azonban arra van szükség, hogy előtte a különböző gyógyszer-jelölteket hosszú-hosszú éveken át teszteljék mind emberi laboratóriumban növő sejteken, mind modellállatokban - pont abból a célból, hogy várható mellékhatásokat még azelőtt megérthessük, mielőtt a szereket embereken is kipróbálnánk.

2 komment