HTML

Mijez

A Kritikus Biomassza egy főként biológusokból álló baráti társaság blogja, ahol megmondjuk a véleményünket mindenféle biológiával kapcsolatos témáról és nemcsak...

Utolsó kommentek

  • Komavary: @Karinthy-paradoxon: "arról, hogy össze lehet maszatolni a WHO-s dolgot, de a szakértőknek nekiszegezett kérdés mindig az, hogy ezekből mit innának meg." Nem kell összemaszatolni a WHO-s dolgot, ... (2015.03.27. 10:14) Megint jönnek, riogatnak
  • Untermensch4: @Karinthy-paradoxon: "2015.03.26. 15:12:15" A maté tea és glyphosate még nem szerepelt az étlapomon. Azt viszont tudom hogy 3 deci kávé elfogyasztása olyat váltana ki belőlem amit a kávé betiltásáé... (2015.03.26. 23:05) Megint jönnek, riogatnak
  • Piere de La Croix: Elnézést a több hozzászólásért, csak pontosítani akarok: Természetesen nem arra akarok biztatni senkit, hogy felelőtlenül kezdjen el használni bármilyen permetezőszert (gondolom a bloggazdák sem), m... (2015.03.26. 15:12) Megint jönnek, riogatnak
  • Piere de La Croix: @Komavary: Nem vesztettél vele sokat, belinkelt egy francia tv-interjút, amelyet valami okból felkaptak. Egyébként ha vette volna a fáradtságot, akkor kiderülne, hogy Patrick Moore éppen a GMO-s ara... (2015.03.26. 15:12) Megint jönnek, riogatnak
  • Piere de La Croix: @Karinthy-paradoxon: Hogy lehet valaki olyan szerencsétlen, aki nem keres rá, hogy a non-Hodgins limfóma, amelynek okozásával vádolja a glifozátot, a nyirokrendszer és NEM a bél megbetegedése? És ol... (2015.03.26. 15:12) Megint jönnek, riogatnak
  • Utolsó 20

Friss topikok

Facebook

YouTube csatorna

Címkék

abiogenezis (2) adhd (1) agouti (3) agy (3) aids (2) alkohol (2) áltudományok (3) alvas (2) anatómia (8) antibiotikum (6) antidepresszáns (1) antipszichotikum (1) anyatej (1) astyanax (4) atavizmus (1) baktérium (8) ben goldacre (4) biobulvár (39) biodizájn (8) biokémia (2) bt toxin (10) chemoton (1) csigák (1) csokeveny szervek (12) cukorbetegség (1) daganatok (3) denisova (2) devbio101 (7) DNS (12) dohanyzas (1) ebola (1) élet és tudomány (45) elsevier (1) embryo (10) epigenetika (2) értelmes tervezés (13) értem (12) érzékelés (1) evodevo (51) evolucio (111) exobiológia (1) fajképződés (1) fehérje (4) filmkritika (2) flagellum (2) fossziliák (14) fotók (1) foxp2 (5) génexpresszió (8) genomok (8) gensebeszet (41) george church (3) gépház (1) gmo vita (76) gomba (8) greenpeace (7) h1n1 (1) hal (1) hangya (1) háziasítás (6) hgt (9) hiv (2) homeopatia (5) homo floresiensis (5) homo neanderthalis (11) homo sapiens (2) hox (13) hülyeség (2) human (27) idegelettan (8) immun (8) impakták (7) influenza (1) intelligens tervezés (15) intelligent design (15) járvány (5) ketogén diéta (1) kettős hélix (1) kettős spirál (1) kimera (1) kitlg (2) klíma (4) kolónia (1) konvergens evolúció (4) könyvajánló (8) környezetvédelem (5) kreacionizmus (17) kutya (11) lamarck (1) lebontó folyamatok (1) lúgosítás (2) macska (1) madar (1) mamut (1) mc1r (11) meetup (29) memoria (1) méreg (3) mikrobiológia (16) mikroRNS (1) mintázatok (12) modszerek (4) molekuláris gasztronómia (16) mooc (4) mta (3) műanyag (2) myostatin (1) négyes hélix (1) neurobiológia (1) nobel díj (2) növénybiológia (1) ökológia (1) oltások (7) oltványozás (3) öregedés (1) öröklődés (11) orvoslás (1) őssejt (6) paleo diéta (5) parabiózis (1) peromyscus (3) placebo (1) polio (1) probiotikum (1) pszeudogének (6) rákkutatás (9) rasszizmus (2) regeneráció (2) rendezetlen fehérjék (1) rendszertan (1) retrogén (4) RNS (3) rovarok (1) sarlatánok (1) szem (4) szendi gábor (6) szex determináció (3) szimuláció (1) táplálkozástudomány (15) tarsadalom (6) TDCS (1) transzpozon (1) tudomány történet (6) tudpol (10) tükörteszt (4) velőléc (1) viselkedés (7) Címkefelhő

Creative Commons

Creative Commons Licenc

Lepesinszkaja epigonok

2015.03.19. 20:45 dolphin

Címkék: áltudományok

lepesinszkaja_epigon.jpgMessze nem akarok a mostani cinkes Törő cikkhez akkora "lábjegyzetet" fűzni, mint a korábbi Ullmann életrajzhoz (nem is tudnék), de annyit mindenképpen el kell mondanom, hogy a poszt írása közben őszinte megdöbbenésemre azt találtam, hogy nem csak akad még maroknyi őrült, aki ma is lelkesen csápol Lepesinszkaja tévképzeteinek és úgymond "bizonyítékot" is mutat azokra, de akad komoly, peer-reviewed újság, jelesül az Elsevier Micron című kiadványa (IF: 2,062 ), ami ennek helyet is ad.

Szólj hozzá!

Az élet és a méreg

2015.03.17. 09:09 dolphin

Címkék: human evolucio

chilean-mummy-face.jpgAz Atacama sosem volt túl barátságos a közelében lakókkal. A bolygó legszárazabb sivatagját nemcsak a vízhiány teszi (közel) elviselhetetlenné, hanem az is, hogy az a kevés víz, ami mégis fellelhető arzénnal szennyezett (ennek az arzénban gazdag vulkáni küzet az oka, aminek a tetején a sivatag fekszik.

Mindezek ellenére, közel egy millió ember lakik a sivatag oázisaiban, bányatelepein, tengerparti halászfaluiban - sokan közülök már generációk óta. Az ő őseiknek a mumifikálódott maradványai  (például olyanok, amelyek a Természettudományi Múzeum Múmiavilág kiállításán láthatókis tanúsítják, hogy az Atacama közelében évezredek óta magas arzénkoncentráció. De az olyan konkrét, kézzel fogható dolgok, mint a múmiák hajszálai, fogai, stb. csak egy részét teszik ki a folyamatos arzén-kitettség (és -mérgezés) bizonyítékainak, hiszen legalább ennyire beszédes a közelben élők DNS-e is.

Ugyanis a helyiek szervezete, lehetőségei szerint, igyekezett alkalmazkodni a mostoha körülményekhez és ennek a szelekciónak nagyon is jól fellelhető a lenyomata a genomban. Amiben persze semmi csoda nincsen, hiszen ahogy az új táplálékforrásokhoz is alkalmazkodott az emberi biológia, vagy a kevesebb napsütéshez, illetve egyes kórokozókhoz, úgy a folyamatos mérgezést is elviselhetőbbé tette az evolúció.

Szólj hozzá!

Bakteriális génjeink

2015.03.15. 22:09 dolphin

Címkék: human hgt gmo vita

young_frankenstein1.jpegA taxonokon átívelő géntranszfer a közbeszédben rendre mint valami elképzelhetetlenül borzasztó, természetellenes dolog tűnik fel és amely a magát tájékozottnak tartó publikum jelentős részében körülbelül Frankenstein és Moreau dokik legperverzebb kísérleteivel érhetne csak fel.

A valóságban persze nem az, elég csak a középiskolai tananyag tárgyát képező endoszimbionta géntranszferre gondolunk, de az utóbbi évek során a törzsfa távoli részei közt bekövetkező géntranszfer számos további példájával is találkoztunk: hüllőkből kullancsokba, mohákból páfrányokba, vagy gombákból levéltetvekbe.

Így igazából nem is meglepő, hogy az egyre növekvő genomi adatbázisokat kihasználva páran most szisztematikusabban is nekiálltak olyan géneket keresni, amelyek horizontális géntranszfer révén kerülhettek az ecetmuslica, fonálféreg, illetve főemlős genomba.

Szólj hozzá!

Azok a csodálatos gombák - A világ legnagyobb élőlénye

2015.03.09. 13:54 Kalmár Éva

Címkék: mikrobiológia gomba

armillaria_ostoyae.jpg1998-ig egy 33,5 méteres, 200 tonnás bálna illetve egy 115 méteres vörösfenyő osztozott a világ ma is élő legnagyobb élőlénye cimen, attól függően, hogy a magasságot vagy a tömeget vették alapul a nagyság megállapitásakor. Ám tizenhét éve leirtak egy olyan gombaegyedet, ami Oregon 10 négyzetkilométernyi területét foglalja el, és ezzel átvette a vezetést a nagysági listán. (Csak összehasonlitásképpen, a kisváros, ahol élek, 23 km2 alapterületű.) A genetikai vizsgálatok alapján az Armillaria ostoyae (sötétpikkelyes tuskógomba - a jobb oldali képen) fajba tartozó egyed legalább két és félezer éves, és amúgy a farontó gombák közé tartozik, a vele kapcsolatban álló fák gyökerét támadja meg. A gigantikus gombaegyed valójában gombafonalak (hifák) föld alatti hálózata (ezt hivják a mikológusok micéliumnak - lásd a lenti ábrán), ami a környező fák gyökereit köti össze. 

4 komment

Budapest Science Meetup - Március

2015.03.07. 13:53 dolphin

Címkék: meetup

Csütörtökön, különleges helyen, az MTA Felolvasótermében leszünk. Gyertek!

Szólj hozzá!

Egy különleges összetett szem

2015.03.06. 19:46 dolphin

Címkék: szem evolucio

sn-fishoriginsh.jpgMéltatlanul régen nem foglalkoztunk a blog egyik kedvenc témájával, a különleges szemekkel, pedig ha egy kicsit is vízközelbe megyünk csak úgy hemzsegnek az egzotikusnál egzotikusabb látószervek: medúzákban és csíkbogarakban, felszíni és mélytengeri halakban (akinek pedig mindez nem elég, még errefele találhat ötleteket). 

Mai "hősünk" a tengerek mélyén, az ún. "szürkületi zónában" (mezopelágikus) felemáslábú rák, a Paraphronima gracilis. A szemei hatalmasak és felfele néznek - ami persze nem túl meglepő egy mélytengeri faj esetében, hiszen a fentről leszűrődő fényből akar minél többet begyűjteni. Ízeltlábúról lévén szó, az is várható, hogy klasszikus, ommatidiumnak nevezett egységekből álló összetett szeme van.

Ami azonban már kevésbé triviális: nem egy, összefüggő retina jön létre az ommatidiumokból, hanem egy 12 darab, egyenként 21-22 ommatidium alkotta vonalból felépített diszkontinuus látószerv.

Szólj hozzá!

Az állkapocs, mint evolúciós újítás

2015.03.05. 08:39 dolphin

Címkék: evolucio evodevo velőléc

amphioxus_cartilage_1.jpgAmikor anno a lándzsahal, vagyis Amphioxus genomról írtam és arról elmélkedtem, hogy az egyik legfontosabb különbség a gerincesek és lándzsahal között a velőléc (neural crest) sejtpopulációjának hiánya, azt találtam írni, hogy:

"Érdekesség, hogy a jelek szerint a lándzsahalakban az összes gén megtalálható, ami a gerincesekben a velőléc sejtek kialakulásához szükséges genetikai hálózatban szerepel, sőt, a hálózat kezdeti elemei gyakorlatilag épp ott és épp úgy fejeződnek ki (és működnek együtt), mint pl. egy átlagos hal embrióban. A különbség az utolsó lépésekben van: az amphioxus nem "drótozta" be ebbe a hálóba azokat a géneket, amelyek a velőléc sejtek specifikációjának utolsó lépésit irányítanák."

Hogy ez mennyire így van, annak tanulsága egy múlt heti Nature cikkből is visszaköszön, ahol az állkapocs eredetének néztek utána.

Szólj hozzá!

Szabadságjog-e az oltásmegtagadás?

2015.03.04. 08:52 dolphin

Címkék: oltások tudpol

vaccinopathy_1.png

Rég nem látott vehemenciával dühöngött a kanyaró Philadelphiában 1990 októbere és 1991 júniusa között. Közel 1400 esetet jegyeztek fel a városban, melynek a kiindulási pontja valószínűleg egy spanyol kiruccanásról visszajövő tinédzser lehetett, aki kiütései ellenére elment a helyi sportarénában tartott rock-koncertre.

A járvány során kilenc gyerek meghalt és hamar bebizonyosodott, hogy mindez nem ezért következett be, mert a a vírus különösen virulens lett volna, hanem sokkal inkább szülői felelőtlenségből. A járvány epicentrumává két fundamentalista keresztény gyülekezet vált, a Faith Tabernacle Congregation and First Century Gospel Church, amelyekben egyaránt elutasították az oltások beadatását. Sőt, a szülők szövődmények kialakulásakor sem voltak hajlandók gyerekeiket kórházba vinni, helyette otthon imádkoztak értük.

8 komment

Önző gének ajándéka, a méhlepény

2015.03.03. 08:22 dolphin

Címkék: human evolucio transzpozon

te-placental.jpgA terhesség kialakulása sok szempontból iskolapéldája egy "evolúciós újítás" megjelenésének. A korábban a tojás kialakítására berendezkedett anyai reproduktív szerv egy teljesen új funkcióval kellett megbírkózzon.

Nincs szükség többé azokra az ion-transzporterekre, amelyek a kemény tojáshéj kialakítását segítették, nem kell többé szikanyagot sem termelni, ellenben az anya hosszabb időn keresztül egy kvázi idegen szervezetet kell a saját testében megtűrjön és tápláljon. Így aztán egy új tápláló szerv kialakulása mellett létre kell hozni azokat az immuntolerancia mechanizmusokat is, amelyek lehetővé teszik az anya és magzat együttélését akár több hónapon keresztül - és mindezt nem árt úgy szabályozni, hogy ezek csak akkor legyenek bekapcsolva, amikor valóban várandós az anya.

Remélhetőleg a pár szavas összefoglalóból is világos, hogy az egész folyamathoz evolúciósan hihetetlenül át kellett sok gén szabályozási mechanizmusát huzalozni (de legalábbis kiegészíteni) és ennek a hogyanja egy érdekes kérdése a kutatásoknak.

3 komment · 1 trackback

Agynövelés

2015.03.02. 20:30 dolphin

Címkék: neurobiológia human evolucio

arhgap11b-brain.jpgAz emberré válás egyik kulcskérdése a modern emberi agy kialakulása, ennek megfelelően ahogy egyre több genomi adat kezd a rendelkezésünkre állni, úgy kezdik el egyre többen nagy lelkesedéssel olyan gének/szabályozó elemek keresését, amelyek megmagyarázhatják az emberi agy méretének impresszív evolúciós növekedését. 

Ezeknek a kutatásoknak az eredményeit ismertető tudomány-rovatos újságcikkek általában előszeretettel szeretnek bombasztikus címekkel operálni és könnyedén dobálóznak az olyan nagyívű megállapításokkal, hogy "megtalálták az emberi agy komplexitásáért" felelős gént. A valóság persze az, hogy ezernyi ilyen apró "kulcsmutáció" lehet a genomban és ezek együttes hatása, ami az agy komplexitásához vezet - ráadásul lehet, hogy bizonyos mutációk csak adott kombinációban vizsgálhatók, önmagukban nem, ami tovább bonyolítja a kísérletek tervezését illetve értelmezését.

Szólj hozzá!