HTML

Mijez

A Kritikus Biomassza egy főként biológusokból álló baráti társaság blogja, ahol megmondjuk a véleményünket mindenféle biológiával kapcsolatos témáról és nemcsak...

Utolsó kommentek

  • Tgr: Kicsit megkésve, de boldog születésnapot! Laikus olvasóként én is az áltudományokkal foglalkozó ismerettejesztést érzem a blog leghasznosabb tevékenységének. A többi téma érdékes, de nem érzem azt,... (2015.11.23. 09:46) Kritikus tíz év
  • Peter Laszlo Pap: Egy picit témát váltok. Először is gratulálok a CB szerkesztőinek a szerintem heroikusan elvégzett munkájukért. Nekünk, vagyis a kolozsvári Babes-Bolyai TE-hez tartozó biológiát (tágan értelmezve) o... (2015.11.05. 10:28) Kritikus tíz év
  • aszterixagall: Azt pontosan hogy kell érteni, hogy "kváziezotérikus"? (2015.11.05. 10:22) #cb10_retro - vol II. - Hoffmann Gyula
  • aszterixagall: @dolphin: Ezt még nem láttam, de meg fogom nézni. Köszi! (2015.11.02. 22:30) Kritikus tíz év
  • dolphin: @aszterixagall: Valszleg lehet ilyen megfontolás mögötte. Nekem tökre megmaradt ez a régi Carl Zimmer - Chris Mooney beszélgetés (bloggingheads.tv/videos/1944), ahol pont azt bontották ki az Obama a... (2015.11.02. 21:01) Kritikus tíz év
  • Utolsó 20

Friss topikok

Facebook

YouTube csatorna

Címkék

abiogenezis (2) adhd (1) agouti (3) agy (3) aids (2) alkohol (2) áltudományok (4) alvas (2) anatómia (8) antibiotikum (6) antidepresszáns (1) antipszichotikum (1) antitest (1) anyatej (1) astyanax (4) atavizmus (1) baktérium (8) ben goldacre (4) biobulvár (42) biodizájn (8) biokémia (2) bt toxin (10) cannabis (1) cb10 (6) cb10-retro (3) chemoton (1) csigák (1) csokeveny szervek (12) cukorbetegség (1) daganatok (4) deextinkció (1) denisova (2) devbio101 (7) DNS (13) dohanyzas (1) ebola (2) élet és tudomány (48) elsevier (1) embryo (10) epigenetika (2) értelmes tervezés (13) értem (12) érzékelés (1) evodevo (52) evolucio (115) exobiológia (1) fajképződés (1) fehérje (4) fgf (1) filmkritika (2) first peoples (2) flagellum (2) fossziliák (18) fotók (1) foxp2 (5) génexpresszió (8) genomok (8) gensebeszet (49) george church (4) gépház (2) gmo vita (83) gomba (8) greenpeace (7) h1n1 (1) hal (1) hangya (1) háziasítás (6) hgt (9) hiv (2) homeopatia (5) homo floresiensis (5) homo naledi (1) homo neanderthalis (12) homo sapiens (4) hox (13) hülyeség (2) human (35) idegelettan (8) immun (9) impakták (9) influenza (1) intelligens tervezés (15) intelligent design (15) járvány (6) ketogén diéta (1) kettős hélix (1) kettős spirál (1) kimera (1) kitlg (2) klíma (4) kolónia (1) konvergens evolúció (4) könyvajánló (9) környezetvédelem (5) kreacionizmus (17) kutya (11) lamarck (1) lebontó folyamatok (1) lúgosítás (2) macska (1) madar (2) malária (1) malaria (1) mamut (2) mc1r (11) meetup (33) memoria (1) méreg (3) mikrobiológia (17) mikroRNS (2) mintázatok (12) modszerek (4) molekuláris gasztronómia (18) mooc (4) mta (3) műanyag (2) myostatin (2) négyes hélix (1) neurobiológia (1) nobel díj (6) növénybiológia (1) ökológia (1) oltások (10) oltványozás (3) öregedés (2) öröklődés (12) orvoslás (2) őssejt (6) paleo diéta (5) parabiózis (1) peromyscus (3) placebo (1) polio (2) probiotikum (1) pszeudogének (6) pszichedelikumok (1) rákkutatás (11) rasszizmus (3) regeneráció (2) rendezetlen fehérjék (1) rendszertan (1) retrogén (4) RNS (3) rovarok (1) sarlatánok (1) sejtosztódás (1) szem (4) szendi gábor (6) szex determináció (3) szimuláció (1) táplálkozástudomány (17) tarsadalom (7) TDCS (1) természetfilm (1) tim hunt (1) transzpozon (1) tudkom (2) tudomány történet (7) tudpol (12) tükörteszt (4) velőléc (1) viselkedés (7) wnt (1) Címkefelhő

Creative Commons

Creative Commons Licenc

#cb10_retro - vol III. - Markó Bálint

2015.11.18. 21:27 dolphin

Címkék: cb10 cb10-retro

cb_retro_250.jpg(#cb10_retro születésnapi sorozatunkban szakmabeli olvasóinkat kértük meg, hogy írjanak pár sort, mi az, amit fontosnak tartottak/tartanak a blogban. A harmadik poszt Markó Bálinttól származik, aki a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Biológiai és Ökológiai Intézetének oktatója.)

Izgalmas cikket olvasva gyakran előfordul, hogy a közelembe levőnek elújságolom, Képzeld, új emberfajt fedeztek fel, Klassz cikk jelent meg a zöld szakáll effektusról hangyáknál, Már megint átszabták annak a csoportnak a törzsfáját, Hú ezek a szupergének... – Egy, két fülnyi távolság... Eddig jutnak el az információk. Legjobb esetben az előadóteremben próbálom lelkesen „eladni” a friss tudást, mint valami vérbeli kikiáltója a tudománynak. Legalábbis, így hitegetem magam, hogy vajmi ilyesmi lennék. Ennek kellene lennem, mondom én, oktatóként. Elvégre. De többre nem futja... Mert hiszen az igazi kikiáltó végigmegy az utcán, a falvakon, a városon és beledobolja, belekürtöli, öblös hangon belerikoltja a fülekbe, belehadonássza a szemekbe az újdonságot: Emberek, íme a legújabb hírek a GMO-fronton... Most így állunk a hobbit-vitával... Előásták a liszenkóizmus múmiáját és fény derült a tettesekekre... Ez mind, és ennél több, Csak itt, Csak nálunk, Állandóan. Egy igazi hírvivő nem hagyja magát, széles mosollyal rádköszön az utcán, kávé mellé olvasnivalót ajánl, s ha kell barátságosan elbeszélget veled a sarki kocsmában. Mindent megtesz, hogy az információ eljusson hozzád: blogot indít szakmabélieknek, egyetemistáknak, érdeklődöknek, magyaráz röviden hírportál-felületen, előadássorozatot szervez, podcastot nyom a füledbe, videókkal mutogatja el neked az újat, a fontosat. Kedvesen, alaposan, röviden. Teszi mindezt azért, hogy tisztába légy azzal, hogy a világ mozog körülötted, és ez forrongó, változó massza nem is olyan félelmetes, inkább izgalmas, megismerhető és kutatható csak a kritikus tudás kell hozzá, hogy ne elfogadd, mert így mondták, hanem azért, mert elmagyarázták és megértetted. És ha ennek a kritikus tudásnak a megszerzésére nincs időd, alkalmad, mert rosszul magyaráz az oktató, butaságot erősít a döntéshozó a televíziós vitában, túlóráznod kellett ismét a munkahelyeden, és fáradt vagy bonyolult szövegeket olvasni oldalakon keresztül, hát akkor nosza rajta, tessék online nyergelni.... Valami ilyen baráti önkéntes hírvivője lennél te, kedves CB, a tudománynak így tíz év távlatából, és újabb tíz évre megelőlegezve.

 

Szólj hozzá!

cb10 - A buli

2015.11.17. 20:53 dolphin

Címkék: cb10

Ne feledjétek, péntek este szülinapi buli a Görbe Bögrében! Hogy ki jöhet (mindenki :-)), arról is beszélgettünk tegnap Para-Kovács Imrével a Klubrádióban: itt hallgathatjátok meg (kb. a 20. percnél csapunk bele).

Szólj hozzá!

#cb10_retro - vol II. - Hoffmann Gyula

2015.11.04. 20:52 dolphin

Címkék: cb10 cb10-retro

cb_retro_250.jpg(#cb10_retro születésnapi sorozatunkban szakmabeli olvasóinkat kértük meg, hogy írjanak pár sort, mi az, amit fontosnak tartottak/tartanak a blogban. A második poszt Hoffmann Gyula, a Pécsi Tudományegyetem evolúció, fejlődésbiológia és genetika tanárától származik.)

A Critical Biomass a kor gyümölcse, nagyon nemes gyümölcse.

Igényes, korszerű, és érzékeny fórum. A magam részéről nem is akarok kiemelni egyetlen témát, legfeljebb egy folyamot. Számomra különösen érdekes és becses az emberrokonsággal és emberréválással kapcsolatos folyam, ami ténylegesen naprakész és az objektív ismereteket és a spekulatív, sőt szubjektív fejtegetéseket számomra ínycsiklandó arányban adagolja. És kiválóan érzékelteti, hogy „a mese rólunk szól”. Ilyen kváziezotérikus témákat elismerem, hogy a kor szellemében így van esély bevinni a köztudatba. A stílus maga is hiánypótló,bárkinek, aki a műveltségét gyarapítani akarja, és hajlandó ezért némi erőfeszítést tenni érdemes rászánni az idejét.

Maga a blog forma viszonylagos kötetlensége megnyugtatóan hat, és átsegíti az embert a tényleg súlyos témák tanulmányozásának kezdeti nehézségein. Ami itt gyümölcsözik, az a jó értelemben vett, de a realitásokat figyelembe véve ha nem is elzárt, de nehezen hozzáférhető tartalmak hozzáértők általi, széles közönség számára való igényes tálalása, amit magam is köszönök, és hálásan építek be a világképembe.

Még további sok boldog születésnapot, Critical Biomass!

1 komment

#cb10_retro - vol I. - Hutvagner György

2015.11.02. 22:06 dolphin

Címkék: cb10 cb10-retro

cb_retro_250.jpg(#cb10_retro születésnapi sorozatunkban szakmabeli olvasóinkat kértük meg, hogy írjanak pár sort, mi az, amit fontosnak tartottak/tartanak a blogban. Az első poszt Hutvagner György, a University of Technology Sydney kutatójától származik.)

Ha jól emlékszem a Critical Biomass-al akkor kerültem először kapcsolatba, amikor pár szerkesztőjük petíciót intézett az ÉRTEM kreacionizmus terjesztő kísérlete ellen, amit akkor én is gondolkodás nélkül aláírtam. Azóta rendszeres olvasójuk vagyok és nagyon nagyra tartom amit képviselnek, csinálnak. Tudománnyal foglalkozó “szakbarbárként” a speciális területem irodalmának követése napi szinten elég nagy feladat, így a biológia egésze iránt érzett rajongásom kielégítésére, szinte alig jut idő. Ez az egyik legfontosabb oka annak, hogy követem a Critical Biomass-t ami részben pótolja az ilyen fajta mulasztásaimat.

Az online fórumok adta lehetőségeket kihasználó biológusként gyakorta kerülök a szokásos tudományellenes, összesküvéselméletekkel tüzdelt viták középpontjába. Ilyenkor például nagy hasznát veszem a Critical Biomass GMO sorozatának, ami szerintem egyedülálló gyűjteménye a témának. Az erre való hivatkozásaim már több vitapartnert csendesítettek el, és akadt olyan is, aki e cikk-gyűjtemény hatására mélyebben belemélyedt a témába.

Tizenöt éve külföldön élő magyarként, a helyi magyar közösségekben folytatott élő és online beszélgetések alkalmával szintén sokszor találkozok a szokásos "magyarok erdete" témával, természtesen többnyire a tudományos alapokat nélkülöző, fantasztikum kategóriába tartozó vállfajaival. Ezen beszélgetések a racionalitás talajára terelésében szintén nagy segítség A magyarok eredete című blogbejegyzés, amire szintén nagyon sokat hivatkozok, és ajánlom amikor csak lehetőségem van rá.

Szólj hozzá!

Kritikus tíz év

2015.10.31. 11:49 dolphin

Címkék: cb10

2704485526_907ab1e3cf_z.jpg

Már beharangoztam korábban, de most azért mégis durván hat leírni: ma pontosan tíz éve, hogy létezik ez a blog. Tíz év az nagy idő, nem csak már-már, hanem konkrétan történelmi távlat. Nemcsak abban mérhető (bár számomra természetesen leginkább), hogy azt a bizonyos első posztot egy philadelphiai garzonban, huszonéves doktoranduszként gépeltem be, most meg már közeledve a negyvenhez, a gyerekek alvásidejében kell időt szakítanom az efajta szabadidős dolgokra. De tíz éve még olyan, ma már ikonikus dolgok is gyerekcipőben jártak, vagy egyáltalán nem is léteztek, mint a Facebook, vagy az iPhone. Nem is hallott senki az Iszlám Államról, az Egyesült Államok elnökét még George W. Bush-nak hívták, az Egyesült Királyság miniszterelnökét pedig Tony Blairnek.

Szóval sok idő ez, érdemes egy kicsit elmélázni azon, mi is történt itt (illetve előző lakhelyünkön a freeblogon), melyek voltak az emlékeztes pillanatok, na meg persze valamilyen módon felmérni, hogy elértük-e, amit szerettünk volna, vagy megmérettettünk és kevésnek találtattunk.

11 komment

DNS-hibajavítás és Nobel díj

2015.10.19. 20:53 dolphin

Címkék: nobel díj öröklődés DNS

lindahl-modrich-sancar-nobel-prize-in-chemistry.jpg Minden egyes ember csak szüleihez képest 60 új mutációt hordoz, amelyek a szülők ivarsejtjeiben, azok érése, kialakulása során jelentek meg. Hogy egy kicsit jobban számszerűsítsük, ez azt jelenti, hogy mindössze a jelenleg élő kb. 7 milliárd emberben, közvetlen elődeikhez képest, száz milliárd új mutáció jelent meg a fogantatás pillanatában, vagyis a kb. 3 milliárd bázispárnyi emberi genom minden egyes nukleotidja átlagban több tucatszor mutálódhatott csak ebben az evolúciós szempontból szűk időablakban. És mindez elenyésző ahhoz képest, ami testi sejtjeinkben történik, ahol az ivarvonalt érintő mutációk sokszorosa alakul ki az életünk során (egyes becslések szerint egy hatvan éves ember belében levő sejtek összességében minden egyes genomi pozícióban hordoznak valamilyen mutációt). A mutációk egy része egyszerűen a sejt DNS-másoló molekuláinak tévedésére vezethetők vissza, sokan azonban környezetei tényezők (UV-sugárzás, dohányfüst, stb.) számlájára írhatók.

Ennek az óriási mutáció-dömpingnek azonban csak töredéke hasznos a szervezet számára, a mutációk jelentős része nem oszt, nem szoroz (szakzsargonban neutrális), és a hasznosnál még mindig sokkal-sokkal több kifejezetten káros mutáció alakul ki, ami vagy működésképtelen és elpusztuló sejtet eredményez, vagy , ami még rosszabb, a nyakló nélküli proliferáció, vagyis a rák előszobáját jelentik

Így aztán nem meglepő, hogy a legtöbb sejtben szofisztikált molekuláris mechanizmusok alakultak ki, hogy a mutációk mennyiségét a lehető minimumon tartsák. Különböző mutáció-fajták némileg különböző felismerő és javító-rendszereket igényelnek és a 2015-ös kémiai Nobel díjat ezeknek a molekuláris komplexeknek a feltárásáért ítélte oda a bizottság.

Szólj hozzá!

Nem hatnak a táplálékban levő mikroRNS-ek

2015.10.14. 22:19 dolphin

suckling_mice.jpgAmikor két éve némileg szkeptikusan írtam arról a magyar vonatkozású kutatásról, ahol a növényi táplálékkal a szervezetünkbe jutó DNS darabjait (nem túl meggyőzően) a vérből mutatták ki, megemlítettem, hogy táplálék eredetű mikroRNS-eket (miRNS) már korábban kimuttatak vérből, és azokhoz is mindenféle (potenciális) funkciót rendeltek.

Mivel a miRNS-ek hihetelenül izgalmas szabályozói a génexpressziónak, nem volt véletlen persze az efajta lelkesedés, de most fény derült arra, hogy nem lehetetlen, hogy a miRNS-es vonal is árnyékravetődésnek bizonyul.

1 komment

Mesterséges és természetes védelem a malária ellen

2015.10.11. 16:36 dolphin

Címkék: malaria

malaria_bed-net.jpegA héten átadott orvosi Nobel díjak jól mutatják a paraziták elleni küzdelem és kiemelten a malária ellenes harc fontosságát. Az utóbbi évtizedek különböző beavatkozásainak köszönhetően az egykor különösen gyilkos "váltóláz" mára, ha nem is szűnt meg létezni, de visszaszorulóban van.

Amint az Economist e heti összefoglalója jól körülírja, az eddigi egészségügyi beavatkozásoknak köszönhetően 2000 óta közel 3.9 millió afrikai gyerek életét sikerült megmenteni, de ezzel együtt még mindig évi 450 ezer halálos áldozatot követel a betegség.

Szólj hozzá!

Paraziták nemezisei

2015.10.10. 09:43 dolphin

Címkék: nobel díj malária

2015medicine_nobel.png

Évi 198 millió megbetegedés, több mint 800 ezer halálos áldozat, 12 milliárd dollárnyi kár. Ezek a sokkoló számok nem valami új, hiper-fertőző megbetegedés statisztikai adatai, hanem az egyik legrégebbi trópusi betegség, a malária száraz számai. És további milliók szendvednek más paraziták fertőzése miatt a trópusi területeken, olyan brutális betegségekben, mint a folyami vakság, vagy az elefántkór. Nem túlzás hát azt mondani, hogy azoknak az embereknek a díjazása, akik a legtöbbet tették ezeknek a szörnyű betegségeknek a gyógyításáért, abszolút egybevág az Alfred Nobel végrendeletében foglaltakkal.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Ha nem értjük hogyan és miért osztódnak a sejtek, semmi mást nem érthetünk meg az életről

2015.10.10. 09:36 dolphin

Címkék: nobel díj sejtosztódás impakták tim hunt

tim-hunt-at-his-home-in-h-009.jpg Tim Hunt 2001-ben, Paul Nurse-szel és Leland Hartwell-lel közösen kapta meg az orvosi Nobel-díjat „a sejtciklus kulcsszabályozóinak felderítéséért”. Itthon valószínűleg a legtöbben mégsem ezért ismerik a nevét, hanem a nyár elején, a koreai World Conference of Science Journalists egyik fogadásán tett megjegyzése miatt, amit, ma már úgy tűnik, akkor kontextusából kiragadtak, hogy Huntot nőgyűlölő macsóként tüntessék fel.

Hunt szeptember 3-án az ELTE-n adott elő a Szent-Györgyi Albert Előadássorozat meghívottjaként és a szervezők lehetővé tették, hogy az előadás előtt leüljünk vele beszélgetni. Az interjúban főleg a kutatásairól esik szó, de azért a botrány is szóba került. Mivel a beszélgetés angolul folyt, annak enyhén szerkesztett, fordított átiratát is közzé tesszük alább.

1 komment