HTML

Mijez

A Kritikus Biomassza egy főként biológusokból álló baráti társaság blogja, ahol megmondjuk a véleményünket mindenféle biológiával kapcsolatos témáról és nemcsak...

Utolsó kommentek

  • Robur: Ez nem az első eset. Elektromossággal már állítottak helyre gerincsérülést. www.bbc.com/news/health-26920521 És azt hiszem pár évvel ezelőtt is volt ilyen. Asszem ez: nextbigfuture.com/2011/05/impl... (2014.11.01. 08:42) Felkelt és járt
  • Gamma Leonis: gombamania.blogspot.hu/2013/05/gombamergezesek-mergezo-gombak.html Egy cikkben az összes mérgezés típus. (2014.10.29. 10:46) Azok a csodálatos gombák - a gyilkos galóca
  • István János: Maciej Hennebergről (aki egyébként a HOMO nevű folyóirat főszerkesztője) tudtam, hogy nagyon szkeptikus a Homo floresiensis külön fajként való értelmezésében. Azt azonban nem gondoltam volna, hogy e... (2014.10.29. 10:46) A nagy hobbit háború - 2.
  • Untermensch4: @peetmaster: ez ahhoz hasonló mint ahogy sokan szeretnének mentesek lenni mások etilalkoholos fizikai és auditív megnyilvánulásaitól. nem fog menni amíg társadalmi berendezkedéstől függetlenül a "ny... (2014.10.19. 20:44) A hagyományos növénytermesztés veszélyei 9. - A banán vírusai
  • peetmaster: @Untermensch4: De én akkor is mentes akarok lenni mások füstjétől. Mindig, mindenhol. Ha ez öngyilkosmerénylős, akkor is. (Egyébként, bár ez off, az öngyilkosmerénylőkkel nem az a baj, hogy öngyilko... (2014.10.19. 15:00) A hagyományos növénytermesztés veszélyei 9. - A banán vírusai
  • Utolsó 20

Friss topikok

Facebook

YouTube csatorna

Címkék

abiogenezis (2) agouti (3) agy (3) aids (2) alkohol (1) áltudományok (2) alvas (2) anatómia (8) antibiotikum (6) anyatej (1) astyanax (4) atavizmus (1) baktérium (8) ben goldacre (4) biobulvár (33) biodizájn (7) biokémia (2) bt toxin (10) chemoton (1) csokeveny szervek (12) cukorbetegség (1) daganatok (2) denisova (2) devbio101 (6) DNS (12) dohanyzas (1) ebola (1) élet és tudomány (36) elsevier (1) embryo (10) epigenetika (2) értelmes tervezés (13) értem (12) érzékelés (1) evodevo (43) evolucio (91) fehérje (4) filmkritika (2) flagellum (2) fossziliák (14) fotók (1) foxp2 (5) génexpresszió (7) genomok (6) gensebeszet (29) gépház (1) gmo vita (61) gomba (7) greenpeace (7) h1n1 (1) hal (1) hangya (1) háziasítás (4) hgt (7) hiv (2) homeopatia (5) homo floresiensis (5) homo neanderthalis (11) homo sapiens (2) hox (13) hülyeség (2) human (20) idegelettan (8) immun (8) impakták (2) influenza (1) intelligens tervezés (15) intelligent design (15) járvány (5) ketogén diéta (1) kettős hélix (1) kettős spirál (1) kimera (1) kitlg (2) klíma (3) kolónia (1) konvergens evolúció (4) könyvajánló (8) környezetvédelem (5) kreacionizmus (17) kutya (11) lamarck (1) lebontó folyamatok (1) lúgosítás (2) madar (1) mc1r (11) meetup (26) memoria (1) méreg (3) mikrobiológia (14) mintázatok (12) modszerek (4) molekuláris gasztronómia (14) mooc (4) mta (3) műanyag (2) myostatin (1) négyes hélix (1) nobel díj (1) növénybiológia (1) ökológia (1) oltások (5) oltványozás (3) öröklődés (11) orvoslás (1) őssejt (5) paleo diéta (4) peromyscus (3) placebo (1) probiotikum (1) pszeudogének (6) rákkutatás (8) rasszizmus (2) regeneráció (1) rendezetlen fehérjék (1) retrogén (4) RNS (2) sarlatánok (1) szem (1) szendi gábor (6) szex determináció (3) szimuláció (1) táplálkozástudomány (11) tarsadalom (6) TDCS (1) tudomány történet (4) tudpol (9) viselkedés (3) Címkefelhő

Creative Commons

Creative Commons Licenc

Felkelt és járt

2014.10.30. 00:43 dolphin

Címkék: regeneráció idegelettan

Darek-Fidyka-Guardian.jpg

Darek Fidyka négy évvel ezelőtti sérülése előtt aligha vágyott arra, hogy orvosbiológiai kuriózumként a BBC Panorama című műsorának szereplője legyen. Aztán egy késtámadás megváltoztatott mindent és az így keletkező gerincsérülése miatt lebénult tűzoltó számára váratlan lehetőséget nyújtott a University College London (UCL) kutatói által kifejlesztett új módszer, amely segítségével valamennyire funkcionálisan be tudták foldozni a kés okozta sérülést.

1 komment

Tíz éves a "hobbit"

2014.10.28. 23:35 dolphin

Címkék: human evolucio homo floresiensis fossziliák

hobbit-10.jpgEgy évtizede jelent meg először a hír az indonéziai Flores szigetén élő, alig egy méter magas Homo fajról.

Az azóta eltelt években elég kevés új dolog derült ki a Homo floresiensis-ről, bár a folytonos feltételezések ellenére, ma már egyre kevesebben gondolják, hogy egyszerűen egy beteg Homo erectus csontvázát ásták ki 2003-ban Liang Bua hűvös barlangjában.

Nature most egy kis különkiadással emlékezik az évfordulóra, ahol az egyik legfajsúlyosabb szakértő, Chris Stringer ír arról, hogy miért is olyan nehéz ezt a kis embert tanulmányozni, illetve néhány eddig kevésbé ismert érdekesség is kiderül, pl. a szerzők által használt eredeti név, Sundanthropus floresianus azért került elvetésre, mert a latin jelentése "virágos ánusz" volt.

Szólj hozzá!

II. Henrik és Jules Bianchi tragikus sorsközössége

2014.10.26. 17:03 dolphin

Címkék: biobulvár idegelettan tudomány történet

Tournament_between_Henry_II_and_Lorges.jpg

Egy pillanatig, a sisak váratlanul felcsapódó rostélyán át II. Henrik számára a világ vakítóan világosnak tűnhetett, majd minden sötétbe borult. A közönség döbbenten figyelte, hogy Montgomery herceg lándzsájának egy darabja az erőtlenül a lovára hanyatló király szeméből mered kifele, és csak akkor nyugodott meg valamennyire, amikor pár perccel később a király többé-kevésbé önerőből leszállt a lováról és megkegyelmezett a kétségbeesett hercegnek.

A lovagi torna, melyet a király tizennégy éves lánya és a spanyol uralkodó, II. Fülöp házasságának örömére szervezett, már eleve rossz ómenekkel kezdődött: felesége, Katalin, előző este álmában férjét vérbefagyva látta és a királyt is fejfájások és szédülések kínozták egy ideje. Ráadásul Montgomery és Henrik első ütközetéből a skót került ki győztesen, amit Henrik nem bírt lenyelni, ezért követelte ki magának az újabb, végzetesnek bizonyuló menetet. Nem világos, pontosan mi okozta, hogy a kritikus pillanatban a sisakrostély felnyílt, de biztos, hogy  utólag mindenki úgy érezte, beteljesült a négy évvel korábbi nostradamusi jóslat, az ifjú oroszlán felülmúlta az öreget, aranykalitkában kidöfve szemét.

Szólj hozzá!

Sejttranszplantációval a cukorbetegség ellen

2014.10.16. 22:52 dolphin

Címkék: cukorbetegség

dougmelton_stemcells.jpgDoug Melton számára az elmúlt bő húsz év minden egyes napja arról szólt, hogy legyőzze azt a betegséget, amely előbb fiát csecsemőkorban, majd lányát 14 éves korában megtámadta. Most, ha nem is győzött a cukorbetegség elleni küzdelemben, elmondható, hogy a győzelem esélye kézzelfogható lett.

A világban élő közel 350 millió cukorbeteg ember számára mindennapos probléma, hogy testük vagy a glükóz vérből történő felvételét szabályozó inzulin termelésére képtelen (1-es típusú cukorbetegség), vagy annak felhasználására (2-es típusú cukorbetegség). Az 1-es típusú cukorbetegség mögött az inzulin termelésére hivatott hasnyálmirigy β-sejtek elpusztulása áll, ami a beteget folyamatos vércukorszint mérésre és rekombináns inzulin-injekciókra kárhoztatja (a β-sejtek sejtek ugyanis nagyon finoman képesek a vércukorszinthez hangolni az inzulintermelésüket), a 2-es típusú cukorbetegség viszont a fokozott szénhidrátbevitel következtében bekövetkező elfásulásra (a sejtek már nem reagálnak eléggé az inzulinra, nem vesznek fel elég cukrot a véráramból), majd az ezt követő β-sejt pusztulásra (a szervezet egyre több inzulint akarna termeltetni velük, de ezt nem bírják) vezethető vissza.

A megoldás – papíron – egyszerű: ilyen esetekben új  β-sejtek bevitelével megszüntethető lenne a mindennapi tortúra. Csakhogy, mint az kiderült, nem is olyan egyszerű új β-sejteket létrehozni – Meltonnak az elmúlt húsz éve erre ment rá, és közben elképesztő tudást halmozott fel arról, hogy egyáltalán hogyan jönnek létre a természetes fejlődés során az inzulin termelő sejtek.

1 komment

Azok a csodálatos gombák - a gyilkos galóca

2014.10.14. 23:08 Kalmár Éva

Címkék: gomba molekuláris gasztronómia biokémia biobulvár

gyilkos galóca.jpgÉvente 100-120 gombamérgezésnek titulált esetet regisztálnak Magyarországon. 60%-uk nem mérgezés áldozata, gyakran a gyomorgörcs, hányás, hasmenés (gasztrointesztinális tünetek) túl sok vagy már bomlásnak indult (túl nedvesen, öregen, vagy kukacosan szedett, vagy túl sokáig tárolt), de amúgy ehető gomba fogyasztása után lépnek fel. A többezer ismert kalapos gomba közül nagyjából 150 faj termel gombatoxinokat. Ezek egy része feltételekkel fogyasztható, pl hőkezelés után, vagy alkohol fogyasztásának kizárásával. Van olyan méreganyag, amely csak az arra érzékenyeket „üti ki”, és van, amelyik szép lassan akkumulálódik a szervezetben, és csak évek után fejti ki a hatását. A valódi mérgezéses esetekből csak 6-8-at okoz gyilkos galóca, mégis ez a leghirhedtebb mérgező gomba világszerte. Ez valószinűleg annak köszönhető, hogy a gyilkos galóca méreganyagai lassan hatnak, és mire az első tünetek jelentkeznek, addigra már olyan mértékű a mérgezés, hogy az esetek nagy részében halált okoz.

3 komment

Honnan tudjuk, hol vagyunk? - Orvosi Nobel díj 2014

2014.10.11. 16:48 dolphin

Címkék: nobel díj idegelettan

nobel-prize-grid-cells-diagram-place-cells-rat-human-640x353.jpg

Az eukarióta génszabályozás, fájdalomérzékelés és a genomi kópiaszám-variánsok voltak a legesélyesebb témák az idei fiziológiai és orvosi Nobel díj átadón a Thomson Reuters idézettség alapján készített predikciója szerint.  Végül azonban egyik tipp sem volt még csak a közelében sem a valódi nyerteseknek.

2014-es orvosi Nobel díjat ugyanis az agy helyzetmeghatározó rendszerének feltérképezéséért megosztva kapta John O'Keefe (UCL), valamint May-Britt Moser és Edvard I. Moser (Kavli Institute) (azt hiszem, hogy Curie-ék óta nem volt példa házaspár-Nobelre, én legalább is nem leltem nyomát).

Szólj hozzá!

Budapest Science Meetup - Október

2014.10.09. 08:25 dolphin

Címkék: meetup

bpsciencemeetup-201410-poszter_1412835908.png_599x737

Szólj hozzá!

Azok a csodálatos gombák - azok a bizonyos másodlagos anyagcseretermékek

2014.10.06. 10:55 Kalmár Éva

Címkék: gomba biokémia

penesz.jpgAmint az előző részből láttuk, a gombák elsődleges anyagcserefolyamatai az energiaszerzést (a sejtlégzés vagy az erjesztés révén) valamint a sejtalkotó makromolekulák szintézisét biztositják. Ezeken a reakciókon túl azonban léteznek bizonyos gombákban ún. másodlagos anyagcsereutak, amelyek termékei a másodlagos anyagcseretermékek. Ezek olyan kis molekulatömegű, biológiailag aktiv vegyületek, amik a gomba alapvető életfolyamataihoz ugyan nem nélkülözhetetlenek, de valamely, evolúciós szempontból előnyös tulajdonsággal vértezik fel az ezeket előállitó élőlényeket. Ezek az előnyök néha logikusan kikövetkeztethetők, ám néha homály fedi azt, hogy mire is jó az adott gombának egy bizonyos anyagot termelni. A legismertebb ilyen vegyületek talán az antibiotikumok, amik a konkurrens baktériumok elleni harc eszközei, de hogy a szintén mikroszkópkius gombák által termelt mérgező mikotoxinok vagy a különböző rákellenes, immunszupresszáns, virus- és gombaölő hatású vegyületek milyen előnyhöz juttatják az azokat termelő szervezeteket, sok esetben rejtély.

Szólj hozzá!

Impakták - II.

2014.10.01. 22:04 dolphin

Címkék: orvoslás idegelettan impakták

Kicsit megkésve, de elkészült a szeptemberi Impakták is, ahol a jövő orvoslása mellett szót ejtettünk a Human Brain Project-ről és az emberi konnektómáról is. Hallgassátok :-).

Szólj hozzá!

Tűzzel-vassal avagy késsel és villával

2014.09.30. 16:06 Kalmár Éva

Címkék: hal ökológia táplálkozástudomány biobulvár

Pterois_volitans.jpgAz ember által behurcolt élőlényekre sajnos nagyon sok példát lehetne hozni. Ezek legtöbbje szárazföldi növény vagy állat, amit egy olyan szigetre hurcolt be az ember direkt vagy véletlenül, ahol az eredetileg nem fordult addig elő. Mivel ezeknek az élőlényeknek természetes predátora nem fordul elő az új élőlény-közösségben, egész hamar elszaporodnak, a helyi flóra és/vagy fauna kárára.

Ezek közé az invaziv élőlények közé tartozik a közönséges és vörös tűzhal (Pterois miles és volitans) is, amelyek eredetileg az Indiai-óceán környékén őshonosak, de valószinűeg egy (vagy több) óvatlan akvarista közbenjárásával 1985 óta az Atlati-óceánt és a Karib-tengert is meghóditották.

7 komment